Maanantaina Suomen EM-kisajoukkue kokoontui yhteen ja harjoittelemaan Talin keilahalliin, kun keskiviikosta alkaen keilataan pitkään odotetut miesten EM-kilpailut 1.-11.6. välisenä aikana. Suomen pelaajista ja valmennuksesta huokui hyvä tunnelma kotikilpailuiden kynnyksellä.

Monta kertaa EM-kilpailuita ehdittiinkin siirtämään, joten pitkä odotus tulee tällä viikolla päätökseen. Myös muita osallistujamaita on jo saapunut Suomeen ja esimerkiksi Ruotsin joukkue nähtiin myös maanantaina Talin keilahallilla.

Suomen joukkue harjoitteli tänään, kuten myös huomenna tiistainakin ennen keskiviikon virallisia harjoituksia ja avajaisseremoniaa. Päävalmentaja Jarmo Ahokas lähtee luotsaamaan kotijoukkuetta ylpeänä.

– Tuntuu jopa oudolta, kun paljon ehdimme näitä kisoja odottaa. Nyt kun saimme pelaajat yhteen ja kokoonnuimme Taliin, on tosi hyvä fiilis ja arvokilpailuissa on aina kiva olla. Muistan, kun olin 1987 Talissa paikalla, kun täällä järjestettiin edellisen kerran aikuisten arvokilpailut, niin enpä silloin olisi ajatellut valmentavani maajoukkuetta täällä 35 vuotta myöhemmin. Minulle itselleni on aina todella kova juttu ja iso kunnia pukea Suomen pelipaita päälle. Nyt vain nautitaan, Ahokas sanoo.

Siirroista huolimatta Suomella ovat asiat hyvin, kun joukkueen pelaajat ovat esiintyneet kauden ja kuluneen kevään aikana vahvasti eri kilpailuissa.

– Meidän joukkueen pelaajat ovat olleet lähiaikoina hyvässä kunnossa, pärjänneet hyvin kilpailuissa ja meillä on kaikki mahdollisuudet menestyä, vaikka pienistä asioista se on aina kiinni, että kuka onnistuu parhaiten. Valmistautuminen meillä on ainakin onnistunut hyvin, enkä näe mitään sellaista asiaa, jonka itse tekisin toisin, Ahokas tiivistää.

Valmistautumisessa on auttanut myös Pasi Uotila, joka on joukkueessa mukana apuvalmentajana.

– Pasihan on Talin keilahallin spesialisti ja hän auttaa esimerkiksi lukemaan ratoja, että mitä muutoksia tarvitaan, kun meidän pelaajat ovat siirtymässä seuraavalle rataparille. Pystymme sen ansiota ennakoimaan paremmin muuttuvia tekijöitä, Ahokas tarkentaa.

Pelaajat valmiina ja kunnossa

Kimmo Lehtonen, Osku Palermaa, Joonas Jähi, Tomas Käyhkö, Niko Oksanen ja Juho Rissanen harjoittelivat hyväntuulisina tiistaina ja kertoivat tuntemuksistaan kisojen alla. Lehtoselle kyseessä ovat viimeiset arvokilpailut miesten maajoukkueessa ja Lehtosen ajatukset pääset lukemaan tästä uutisesta.

Tomas Käyhköllä on upea kausi takana. Vastikään Suomen mestaruutensa uusinut Käyhkö saapui maanantaina Niko Oksasen tavoin suoraan hyvin sujuneelta EBT-reissulta lentokentältä Taliin.

– Tässä on joutunut useampaan otteeseen jo valmistautumaan näihin kisoihin, joten innolla odotan näiden alkamista. EBT:llä pääsin nyt kilpailemaan vaikeassa olosuhteessa ja kovia vastustajia vastaan, niin sekin valmisti varmasti hyvin EM-kilpailuihin. Tulosten perusteella valmistautumiseni on mennyt hyvin ja olen hyvässä kunnossa. Joukkueelle toivon mitaleita, koska niitähän täältä tullaan hakemaan. Hyvä joukkue meillä on kasassa ja pystyy rennommin valmistautua, kun on hyviä joukkuekavereita ympärillä.

Myös Oksasen pelihalut ovat isot.

– Onhan tätä odotettu ja nyt pääsemme kotikisoissa irti. Ei kannata kuitenkaan tehdä itselleen liian isoa numeroa siitä, että Talissa pelataan, mutta ovat nämä ainutlaatuisia tilanteita. Oman junnumaajoukkueurani päätin silloin kotikisoihin ja niissä oli hieno tunnelma pelata. Yleisön tuki varmasti sytyttää ja haluamme näyttää parasta. Itselläni ollut nousujohteinen kevät ja nyt pitää nauttia siitä, että pääsee näyttämään osaamistaan, Oksanen sanoo.

Aina lupsakka savolainen Juho Rissanen yltyi myös kehumaan joukkuetta ympärillään

– Eipä tässä parempaa fiilistä voi olla, kun EM-kilpailut edessä ja odottaminen takana. Lähtökohtaisesti kun meidän joukkuetta katsoo, niin menestystä odotetaan, Rissanen sanoo.

Mitkä ovat niitä syitä, miksi Suomen joukkueelta odotetaan hyviä asioita kotikilpailuissa?

– Vahva joukkue ja olemme paljon pelanneet Talissa, tykänneet pelata Talissa ja olemme pärjänneetkin Talissa, joten siinä on syitä. Toivottavasti kaikki pystyvät pelaamaan parhaalla omalla tasollaan läpi kilpailuiden. Oma tavoitteeni on, että joukkuekilpailun päätteeksi Suomen joukkueella olisi kultamitalit kaulassa keskikorokkeella, Rissanen summaa.

Kokenut Osku Palermaa on niin ikään uusien asioiden äärellä.

– Paljon on tullut keilattua, mutta ei vielä arvokilpailuita Suomessa. Tämä on kyllä meille erityinen asia ja Talin keilakansa on meidän tukenamme. Meillä on hyvä joukkue, jossa on hyvä sekoitus kaikkea, pelaajat ovat hyvässä kunnossa ja tämä on sellainen joukkue, jossa ei hötkyillä. Tiedämme mitä tehdään, ja ruutu kerrallaan, niin se riittää yleensä pitkälle. Menestyksen pakottaminen harvemmin onnistuu. Luotetaan mielummin omaan tekemiseen ja tehdään kaikki kunnolla mahdollisimman rennosti, niin se kantaa pitkässä juoksussa hedelmää, Palermaa sanoo.

Talin keilahallista paljon on kokemusta myös Joonas Jähillä, joka edustaa Lehtosen ja Palermaan tavoin joukkueen kokeneempaa osastoa.

– Nyt alkaa kisahulina ja odottavaiset ovat fiilikset. Voin vain keskittyä tähän ja miettiä vain keilaamista seuraavat päivät. Katsomossa on varmasti jengiä meidän tukena ja uskon vahvasti, että se nimenomaan auttaa meitä, eikä mitenkään käänny meitä vastaan. Enempi se tuo lisäpotkua ja odotan innolla. Harvoin kotiyleisölle pääsee maajoukkueessa heittämään. Joukkueemme on täynnä tähtiä, niin eihän tässä ole hätää, Jähi nauraa ja jatkaa.

– Paljon pelaamme keskenään ja olemme tuttuja toisillemme. Helppo lyödä ryhmä kasaan, kun olemme alusta asti yhtä perhettä, Jähi sanoo.

Suomen joukkue harjoittelee tiistaina Talissa kahteen otteeseen ja keskiviikkona kilpailut alkavat virallisilla harjoituksilla sekä avajaisseremonialla. Kilpailemaan päästään torstaina, jolloin ohjelmassa on singlen ensimmäinen karsintaerä.

EM-kilpailuiden aikataulut 

Joukkueiden kokoonpanot EM-kilpailuissa

Mikäli haluat tulla kannustamaan Suomen joukkueen menestykseen, hanki liput miesten EM-kilpailuihin Ticketmasterin sivuilta:

Lipunmyynti – Ticketmaster

Teksti ja kuva: Henri Havusela