48 karsinnasta loppukilpailuun selviytynyttä keilaajaa aloittivat urakkansa Lahden keilahallissa lauantaina. Päivän päätteeksi ykköseksi keilasi upeasti suorittanut Santtu Tahvanainen. 

Tahvanaisen tulos 16 sarjaan oli 3808, eli hän keilasi pitkän päivän 238 keskiarvolla. Muut jatkoon päässeet 11 keilaajaa ovat: Jesse Ahokas, Niko Oksanen, Niko Liukkonen, Markus Heinonen, Juho Rissanen, Tomas Käyhkö, Jari Ratia, Joni Oksanen, Olli Pakonen, Juhani Tonteri sekä Simon Tissarinen.

Viimeisistä paikoista käytiin todella tiukka taistelu. Tissarisen taakse pienellä erolla jäivät kovat nimet Riku-Petteri Kivelä, Jesse Kallio ja Kimmo Lehtonen.  Ulos jäivät myös esimerkiksi Jarno Lahti sekä Teemu Putkisto.

Lauantain tulokset, 16 sarjaa tästä linkistä

Jatkoon menneistä kovan tempun teki Olli Pakonen, joka keilasi keskenkuntoisena, sillä hän vasta toipuu nilkkaleikkauksesta. Pakonen oli jo lähellä jäädä 12 parhaan ulkopuolelle, mutta viimeisessä sarjassa hän tykitti 265 pistettä, jonka turvin hän on jatkossa.

– Kyllä se oli sellaista taistelua, että onko tässä järkeä, mutta tapoihin ei kuulu luovuttaa pelejä. Yllättävän hyvin tilanteeseen nähden meni. Jalka on kipeä nyt, mutta katsotaan, jos se olisi huomenna parempi. Karsinnassakin se rauhottui nopeasti pelien jälkeen, Pakonen kuvaili päiväänsä.

Päivän ykkösnimi Santtu Tahvanainen oli pitänyt pitkän tauon ennen SM-kilpailuita.

– Erittäin hyvältä tuntui keilata. 14 kuukautta taukoa kilpailuista, niin onhan tämä positiivinen yllätys. Vähän reilu kuukauden olen nyt harjoitellut, kun pidin täyden vuoden tauon. Nyt tein paluun kisoihin, ja senkin takia tämä tuntuu todella hyvältä. Minulle on tosi luontaista pelata uretaanilla melko suoraan, niin ei liikaa tarvinnut miettiä.

Tahvanainen ei kuitenkaan vielä tuuleta, sillä tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun hän pääsee lähelle mitalipelejä SM-kilpailuissa.

– Neljä vuotta sitten taisin jäädä seitsemän pisteen päähän TV-finaaleista täällä Lahdessa. Nyt tähdätään siihen, että sinne päästäisiin tänä vuonna.

Keilaajilla oli pitkä 16 sarjan pelipäivä ja huomenna jatkuu 11 sarjan round robinilla, kun kaikki jatkoon päässeet pelaavat mies miestä vastaan -tyyliset ottelut, minkä jälkeen kolme parasta jatkaa TV-finaaleihin.

– Ruokaa vaan ja ei kun hotelliin makoilemaan. Koitan saada lihakset rennoksi ennen huomista. Huomenna tehdään niin kuin tänään tein, eli heitto kerrallaan vain ja sillä koitetaan päästä isoihin sarjoihin, Tahvanainen linjaa.

Miesten SM-kilpailuiden  12 parhaan round robin alkaa sunnuntaina klo 11.20, minkä jälkeen huomenna pelataan naisten sekä miesten mitalipelit.

Lauantain tulokset, 16 sarjaa

Aikaisemmin tässä uutisessa seurattiin päivän tapahtumia:

Toisen osion seuranta

Toinen osio käynnistettiin klo 14.45. Tulokset:

Kokonaistilanne, Toisen osion tulokset

Toista kahdeksan sarjan osiota on nyt pelattu kaksi sarjaa ja kilpailu 12 parhaan joukkoon pääsystä alkaa hiljalleen kiristymään. Karsiutumisrajalla tilanne on niin tasainen, että mitä tahansa vielä voi tapahtua.

Kärjessä kahden sarjan jälkeen Tahvanainen jatkaa siitä mihin avauosiossa jäi, eli jatkaa vahvasti kärjessä, kuten on tehnyt koko päivän. Toisessa osiossa Tahvanaisen avaussarjat 225 ja 231. Hänen takanaan Jesse Ahokas on kuitenkin ottanut kärkeä kiinni hienoilla tuloksilla 266 ja 257, eroa enää 27 pistettä Tahvanaiseen. Heidän takanaan kärkipaikoilla Niko Oksanen ja Tomas Käyhkö.

Kolmannessa sarjassa Ahokas heittää jälleen upeasti 268, mutta vieläkin Tahvanainen pitää kärkipaikan heitettyään myös hienosti 264.Muutenkin kärkinimet jatkavat isoilla tuloksilla. Nilkkaleikkauksesta tipuva Olli Pakonen oli isoin yllättäjä avausosiossa oltuaan neljäntenä, mutta nyt otteissa selvästi näkyy keskenkuntoisuus ja pitkä päivä. Pakonen tippunut kymmenenneksi, mutta taistelee yhä paikasta 12 parhaan joukossa.

Neljä sarjaa pelattu ja kovaa tulee olemaan taistelu jatkopaikoista, kun katsoo, kuinka kovia nimiä rajan tuntumassa on taistelemassa 12. sijasta. Kärkinimet pysyvät samana, ja kova tusina tullaan saamaan sunnuntain round robiniin, kävi tässä miten tahansa.

Karsintarajalla Kimmo Lehtonen on tiukassa tilanteessa olemalla nyt 12:s. Katsotaan kampeaako kokenut huippukeilaaja itsensä jatkoon. Iso yllätys on se, että tämän hetken kuumimpiin suomalaiskeilaajiin kuuluva Jarno Lahti on jäämässä jatkopaikan ulkopuolelle. Juniorimaajoukkueeseen kuuluva Simon Tissarinen taistelee hienosti rajan tuntumassa paikasta 12 parhaan joukkoon.

Markus Heinonen on tehnyt myös loistavaa työtä ja pääsi myös yrittämään 300 sarjaa viidennessä sarjassaan, ja siitä 299. Heinonen on kokonaistilanteen neljäs ja toisen osion toiseksi tehokkain keilaaja.

Kuusi sarjaa takana. Kärjessä pelaajat ovat kyllä kovassa iskussa. Kärkinimi Tahvanaisella oli viidennessä sarjassa heikompi tulos 166, mutta nyt jälleen 279, kuten myös Ahokas keilaa ison sarjan 277.

7 sarjaa keilattu ja Jesse Ahokas siirtyy kärkeen seitsemän pisteen erolla Tahvanaiseen. Viimeisistä jatkopaikoista käydään edelleen äärimmäisen tiukkaa taistelua. Palataan asiaan, kun päätössarjat saadaan pelattua.

Avausosion seuranta

Kahdeksan sarjan avausosio keilattu, 24 parasta jatkaa:

Avausosion tulokset

Kolmen sarjan jälkeen vaikea vielä ennustaa asioita pitkälle, mutta kärjessä vauhti on kova. Peräti seitsemän keilaajaa heittänyt kolmeen sarjaan yli 700 pistettä, ja heistä isoimpana yllätyksenä Olli Pakonen, joka vasta toipuu nilkkaleikkauksesta ja pelaa keskenkuntoisena. Pakosella hallussa toinen sija tuloskella 750. Kärjessä on tällä hetkellä Santtu Tahvanainen tuloksella 764. Kaksikon takana kolmantena on puolestaan maajoukkuekeilaaja Jesse Ahokas tuloksella 736.

Yllättävää tässä vaihessa on myös se, että ennakkosuosikkeihin lukeutuvat Tomas Käyhkö ja Jarno Lahti ovat aloittaneet päivän vaisusti, mutta ensmmäistä osiota on vielä viisi sarjaa pelattavana.

Ja niinhän siinä käy, että Tomas Käyhkö lyö heti isompaa vaihdetta silmään, heittää neljännessä sarjassa yhdeksän kaatoa alusta ja 275 pistettä, minkä ansiosta hän on heti paremmin kilpailussa mukana. Kärjessä jatkavat edelleen Tahvanainen ja Pakonen.

Viiden sarjan jälkeen kova on taso, kun 24 parhaan joukkoon pääsyssä raja on tällä hetkellä 55 pistettä päälle parituloksen.  Kärjessä kaikki keilaajat jatkavat hienoja sarjoja. Kimmo Lehtonen on nousee 267 sarjalla neljänneksi. Tahvanainen ja Pakonen ovat olleet koko avausosion ajan kärjessä. Tahvanaiselle viidenteen sarjaan 252 ja Pakoselle 243.

Kuusi sarjaa pelattu ja Tahvanainen jatkaa kärjessä hurjastelua heittämällä 278. Hänellä on nyt kasassa jo 1501 ja selvä kärkipaikka lähes sadan pisteen erolla muihin.

Kilpailu jatkopaikoista tulee kahden viimeisen sarjan aikana olemaan kova, kun 24 parhaan rajan tuntumassa erot ovat pienet ja nyt isoilla sarjoilla alkaa olla iso merkitys.

Seitsemän sarjaa pelattu ja Tahvanainen ei horju kärjessä ja pelaa yli 250 pisteen keskiarvolla. Jesse Ahokas nousee toiseksi ja Jesse Kallio kolmannelle sijalle. Maajoukkuekeilaajat Käyhkö ja Niko Oksanen ovat myös nostaneet itsensä jo kymmenen parhaan joukkoon. Sellainen huomio, että Oksasten perheestä kaikki kolme Niko, Mika ja Joni ovat 13 parhaan joukossa.

Avausosio on saatu päätökseen.  Viimeinen jatkoon päässyt keilaaja sijalla 24. on Riku-Petteri Kivelä tuloksella 1691. Hän jättää vain pisteen erolla Mika Salmisen jatkopaikan ulkopuolelle.

Santtu Tahvanainen on avausosion selvä ykkönen tuloksella 1951 ja lähes sadan pisteen kaulalla toiseksi keilanneeseen Jeese Ahokkaseen, jolle tulos 1857. Niko Oksanen keilaa hienosti kolmanneksi tässä vaiheessa.

Huomionarvoista on myös se, että paljon kokenut Sami Luoto keilaa päätössarjaan päivän toistaiseksi ainoan 300 pisteen sarjan, minkä lisäksi maajoukkueen entinen päävalmentaja etenee jatkoon hienosti seitsemänneltä sijalta.

Kaikki pisteet ovat tärkeitä, kun 24 jatkoon edennyttä kilpailijaa keilaavat seuraavan kahdeksan sarjan osion samoihin pisteisiin.

Avausosion tulokset

Online scoring