Naisten SM-liigan neljäs kierros päättyi GB:n ykköstilaan sunnuntaipäivänä. Bay oli kakkonen ja Giants kolmonen.
Kokonaissarjataulukossa Giantsin johto vain vankistui sunnuntaina ja se on nyt jo 41 pistettä.

Naisten SM-liigan ottelut keilataan koronarajoitusten vuoksi kolmella keilaajalla. Sarjavoitosta saa kahdeksan pistettä ja pelaajien keskinäisistä matseista kaksi kustakin. Jaossa on siis 14 pistettä.

Giants hallitsi totutusti pelejä, mutta kaksi tappiota loppua kohti pudotti joukkueen päivätilaston kolmanneksi. Kärkeen nousi GB, joka kärsi päivän ainoan tappionsa yllätyksellisesti Uljakselle toiseen sarjaan. Sitten homma toimi ja GB keräsi kaikkiaan 76 pistettä, mikä siis riitti sunnuntaipäivän ykköstilaan. Bay kokosi 73 pistettä ja Giants 68. Nasevat oli neljäs 58 pisteellään.
Neljän kierroksen ja 28 ottelun jälkeen sarjataulukon ykkönen on Giants, jolla on koossa 313 pistettä. Sarja on nyt puolivälissä, jäljellä on toiset neljä kierrosta ja 28 ottelua. Giantsin ero kakkosena tulevaan Bayhin, jolla on 272 pistettä, on 41 pinnaa. Se on paljon, mutta ei välttämättä ratkaiseva. Loppupeleihin Giants menee, sillä ero neljänteen sijaan on jo lähes sata pistettä. Bay ja GB, jolla on 262 pistettä, ovat tiukimmin kiinni kahdessa muussa loppupelipaikassa. Neljäntenä sinne kärkkyy Nasevat, mutta 229 pisteellään se on jo melko paljon jäljessä. Smash, 173, ja ET, 146, eivät loppupeleihin yllä, mutta myöskään putoamispeikko ei kantapäivä kutittele. WBT ja Uljas kamppailevat karsintapaikasta ja suorasta putoamisesta. Rauman viikonlopun aikana Uljas kavensi eroa ja tilanne on kaikkea muuta kuin selvä.
Sunnuntain henkilökohtaisesti parasta peliä esitti Bayn Eliisa Hiltunen, joka kaatoi seitsemään sarjaan keiloja 1599 pisteen edestä. Tuo antaa keskiarvoksi muhkeat 228,4 sarjaa kohti. 1500 pisteen päälle keilasi myös Giantsin Ani Juntunen, 1523, mikä antaa keskiarvoksi 217,6. GB:n Roosa Lundén oli kolmas, 1497, 213,9.

Roosa Lundén tuli juttelemaan pelien jälkeen.

  • Vaihtoja emme tehneet, keilasimme samalla porukalla koko ajan. Haasteita meillä oli aika ajoin, mutta saimme tehtyä ratkaisuja niin, että kaatoja tuli. Oikeakätisillä näytti olevan loppua kohti hankalampaa, kuin eilen, Roosa jutusteli.
  • Minulla oli toinen sarja huono, se Uljas-matsi, jonka hävisimme. Sen jälkeen homma sujui mukavasti. Omassa keilailussani on ollut kuukauden verran ongelmia, mutta pieni treeni auttoi ja sain tänään suhteellisen hyvä suorittamista. Minulla ei ole tällä hetkellä sen suurempia tavoitteita, kuin ehtiä keilaamaan. Aloitin juuri sairaanhoitajaksi opiskelun, joten aika on kireällä. Maajoukkue ei juuri nyt ole lähitavoitteiden joukossa, mutta myöhemmin ehkä. Töiden ja opiskelun takia tarvittava panostaminen on vaikeaa, ja maajoukkueessa pitää olla kunnossa, jos sinne aikoo, Lundén kertoili omasta tilanteestaan.

 

Naisten liiga 4 kierros

 

Seitsemännet ottelut

GB:n voimakaksikko Heidi Manninen, aloittaja, ja Roosa Lundén, ankkuri, hoitivat jälleen osansa kiitettävästi joukkueen kaataessa Nasevat komeasti 659-531. Varsinkin Roosa onnistui, yksi keila seisoi ensimmäisessä ja viidennessä ruudussa, kaikki muut heitot tuottivat kaadon, tulos oli 269. Myös Heidin 214 riitti pisteisiin. Tuula Tamminen vei sarjan Mila Nevalaiselta 203-176 ja niin GB:n sarjavoitto tuli 12-2. Tuolla pelillä GB varmisti myös päivän ykköstilan 76 pisteellä ennen Bayta.

Smash hoiteli viikonlopun lopetuksessa Uljaksen suoraan 14-0. Nina Haavisto teki joukkueensa ainoan tyhjän, mutta kun sarjaan sopi kuuden kaadon putki ja tupla, kertyi tulosta 244. Marjaana Stenvall paukutti 228 ja Jaana Taavitsaisen 185 myötä tulokseksi muodostui 657-473, joka on aika mykistävä ero kolmella keilaajalla.

WBT haaveili toisesta peräkkäisestä voitosta, kun vastassa oli Bay. Tilanne oli tiukahko vielä sarjan loppupuolella, mutta kaksi viimeistä ruutua käänsi pelin selvästi Baylle. WBT teki kolme missiä kahteen viimeiseen ruutuun ja sellaista ei saa sattua, jos aikoo voittaa yhden suurista. Tiukka matsi kääntyi Bayn 625-540 voitoksi ja sarjapisteet olivat 12-2.

Giants palasi voittojen tielle viimeisessä sarjassa kaatamalla ET:n 12-2 ja lukemin 638-480. Peppi Konsteri voitti oman vastustajansa 122 pisteellä tehdessään 246.

 

Kuudennet ottelut

Giants kärsi toisen perättäisen tappionsa, kun Bay otti voiton selvänlaisin lukemin 666-601. Jenni Heinon 237-sarjan myötä peli ratkesi jo ajoissa. Giants oli saamassa yhden sarjavoiton, mutta Peppi Konsteri silpaisi viiden kaatonsa jatkoksi viimeisessä ruudussa kymppikeilasta ohi. Näin sarja Vilma Saloa vastaan meni jakoon, kun molemmille kirjattiin 214 ja koko matsi Baylle 13-1.

WBT otti viikonlopun ensimmäisen voittonsa ja tekin sen puhtaasti 14-0. Kahden selvästi väsyneen joukkueen kohtaamisessa WBT kaatoi ET:n 520-458. Ero oli sen verran suuri, että voitto oli selvä jo hyvissä ajoin, jännää oli vain oikeastaan yhdessä sarjassa. ET:n Minka Mäkelä heitti ensin paikkonsa päälle lukemat 7/ ja 8. Nanna Salakka, jolla oli myös paikko alla teki 8/ ja 9. Viimeinen heitto meni pahasti vasemmalla ykköstä vain hipaisten. Keiloja kaatui kuitenkin tarpeeksi ja tuokin sarja meni WBT:lle 166-165. Näin WBT teki taas eroa Uljakseen karsintarajalla.

Nasevat oli tiukoilla Uljaksen kanssa ja pystyi hädin tuskin tekemään voittotuloksen 523-510. Noinkin pieni ero riitti tuomaan 12-2 voiton, kun Uljaksen joukkueesta vain Maarit Suominen pystyi voittoon 187 sarjallaan.

GB voitti Smashin pistein 10-4. Nuo pisteet ovat harvinaiset, sillä hävinnyt joukkue voitti kaksi sarjaa kolmesta. Marjaana Stenvall kaatoi Mila Nevalaisen 239-170 ja Jaana Taavitsainen Roosa Lundénin 216-203. Pahasti epäonnistunut Sari Koskiniemen ja Nina Haaviston kaksikko, jossa vaihto tapahtui neljännessä ruudussa, pudotti joukkuetuloksen 570:een. GB kaatoi 595 pistettä ja vei siis makean voiton.

 

Viidennet ottelut

Sarjataulukon alimmaiset WBT ja Uljas pelasivat matsin, joka meni samaan tapaan, kun lauantainakin. Uljas otti makean voiton, kun sekä Satu Lintula että Arja Kantola ylittivät parirajan. Vaikka Maarit Suominen nyt pahasti epäonnistuikin, tuli voitto Uljakselle 12-2. Sarjan tulos oli 517-477. Uljas lähestyy WBT:tä ja nykytahtiin se nousee pian pois suoran putoajan paikalta.

Mahtijoukkueet Giants ja GB ottivat kiivaasti ja tasaisesti yhteen. Seiskaruudussa Giants johti viidellä pisteellä, sitten taas Roosa Lundén veti loppujonon, nyt viisi rastia pitkän. Tuon myötä GB otti 30 pisteen johdon ennen viimeistä ruutua. Giantsin aloittaja Marjaana Hytönen kavensi eroa tuplallaan ja kun GB:n vastaava pelaaja Heidi Manninen otti ylimääräisellään vain neljä keilaa, tilanne tiukkeni entisestään. Peppi Konsterille jäi ysiruudun kaadon päälle taskusta kymppi, paikko siitä tietenkin tuli. Lundénin viides kaato tuli vajaasta, mutta tuli. Se käytännössä ratkaisi pelin, eikä Ani Juntusen kaksi kaatoa enää riittäneet kiinniottoon. GB vei kahdeksan sarjapistettä lukemin 637-629. Sarjapisteet merkittiin heille 12-2, mikä aiheutti Giantsille viikonlopun ensimmäisen tappion. Heidän ainoat pisteensä tulivat Konsterin 22 sarjan myötä.

Smashin ja ET:n pelistä ei ole paljoa sanomista. Sarjatulos oli raumalaisille 598-479 ja sitä myötä pisteet 14-0. Kaikki sarjat menivät selvästi Smashille.

Nasevat ja Bay sen sijaan tarjosivat jännitystä. Petra Eriksson-Solna komean 244-sarjan myötä Nasevat johti kymppiruutuun lähdettäessä, mutta Bay oli asemissa, kun joukkueen kaikilla pelaajilla oli tupla alla. Toinen pelaaja Vilma Salo hyödynsi ne kaadot ja teki kymppiin kolme lisää. Nasevien Teea Mäkelä otti 2-4 kuvasta vain nelosen ja Eliisa Hiltunen kiitti ja varmisti kaadollaan komean kirivoiton 645-598. Petran sarja riitti kahteen piteeseen, eli lukemat Baylle 12-2.

 

Neljännet ottelut

Bayn ja Smashin peli oli jännä. Lahtelaiset ottivat alkujohdon ja pitivät sitä aina viimeiseen ruutuun saakka. Kasissa ero oli parikymmentä pistettä, mutta kymppiruutuun lähdettäessä enää vain kolme. Sitten nähtiin kymppiruudun lähes maksimaalinen hyödyntäminen. Kaikilla Bayn pelaajilla oli kaato ysissä, samoin kuin Smashin kahdella viimeisellä pelaajalla. Ensin Jenni Heino teki Baylle tuplan, Sari Koskiniemi vastasi siihen omallaan. Bayn Vilma Salo teki kymppiin kolme kaatoa, Smashin Nina Haavisto 4-9 reiän. Eliisa Hiltunen päätti loppukirin upeasti kolmella kaadolla, ja kun myös Jaana Taavitsainen rei’itti kympin, koko sarja ja ottelu meni Baylle selvänlaisesti 639-577. Smashista vain Koskiniemi pystyi sarjavoittoon, eli pisteet Baylle 12-2.

ET kiusasi Nasevia koko sarjan ajan, mutta oli aina hieman perässä. Ysiruudun tilanne oli lähes tasan, Nasevat eli lähinnä Petra Eriksson-Solan neljän kaadon avulla. Kymppiruudussa Petran jono katkesi, mutta paikolla hän otti eroa, kun Mia Molari sai reiän. Kesken sarjan peliin vaihdettu Nasevien Reetta Neuvonen veti kymppiin kolme kaatoa ja lisäsi johtoa. Samalla hän otti myös sarjavoiton 157-156 Nina Kiviharjusta. Iida Gylden otti ET:n ainoat pisteet ja kun sarja päättyi 536-511 Naseville, merkittiin lopputulos heille 12-2.

Tasainen ja jännän oli myös GB:n ja WBT:n taisto. Varkauden joukkue johti tuota peliä parilla kymmenellä pisteellä seiskaruudussa, sen Roosa Lundénin tripla tasoitti ennen loppua. Pitkin sarjaa vaikeuksissa ollut Mila Nevalainen vaihtoi palloa lopussa ja teki kymppiruutuun kolme kaatoa. Roosan yhden keilan paikko ja WBT:n Kirsi Partasen seitsemän pistettä hukannut kymppiruutu antoi lopulta yhteistuloksen 585-566 GB:lle. Nanna Salakka voitti WBT:n ainoan sarjan Heidi Mannista vastaan 195-193. Ottelu meni GB:lle 12-2.

Giants ei antanut Uljaksen yllättää, vaan hoiteli puhtaan 14-0 voiton sarjapistein 608-521. Marjaana Hytönen teki kymppiruutuun reiän, mutta kahden varman keilan ottaminen paikkoheitolla antoi hänelle sarjavoiton 200-199 Satu Lintulasta.

 

Kolmannet ottelut

Koko GB:n kolmikko oli selvästi sisuuntunut edellisen sarjan tappiosta ja takoi kaatoja peräkkäin. ET ei sinnittelystään huolimatta voinut mitään, vaan sarjapisteet menivät GB:lle suoraan 14-0. Sarjan tulos oli 635-500, josta Heidi Manniselle kirjattiin 222, Mila Nevalaiselle 213 ja Roosa Lundénille 200.

Selvä oli myös Bayn ja Uljaksen ottelu. Lahtelaiset vetivät eroa koko sarjan mittaan, ja ysiruudussa se oli jo yli sata pistettä. Kahdeksan pisteen sarjatulos meni lukemin Baylle 624-497 ja sarjapisteet kaikkiaan 14-0. Eliisa Hiltunen oli pöydän paras sarjallaan 227.

Myöskään kolmannessa ottelussa ei ollut voittajasta epäselvyyttä. Naapurikaupungin Giants kaatoi emäntäjoukkue Smashin komeasti 685-598. Ani Juntunen aloitti vaisusti missi, paikko, reikä, paikko, kunnes homma loksahti jengoilleen. Loppuun Ani pötkötti kahdeksan kaatoa ja sarjaksi 234. Giantsin Marjaana Hytösen sarja oli vielä komeampi, ensin viisi kaatoa, sitten ysipaikko ja kolme kaatoa lisää, yhteensä 258. Sarja merkittiin Giantsille tietysti 14-0.

Selkäsaunaan päättyi myös ottelukierroksen neljäs matsi. Nasevat teki komean tuloksen 692, johon WBT ei pystynyt lainkaan vastaamaan jääden tulokseen 538. Petra Eriksson-Sola pyysi mainitsemaan, että myös hän osui, kuten sarja 244 osoittaa. Teea Mäkelä teki vielä enemmän, 248. Tulla Tamminen merkkasi tasan parin. Ja pisteet menivät täälläkin 14-0.

 

Toiset ottelut

Nasevat ja Smash kinastelivat sarjavoitosta tasaisesti pitkään ja lopullista ratkaisua saatiin odottaa aina loppuun saakka. Seiskaruudussa peli oli tasan, jonka jälkeen Nasevat veti hieman eroa ja johti 31 pistettä kymppiin lähdettäessä. Petra Eriksson-Sola teki Naseville tuplan ja Tuula Tamminen jatkoi pitkän putkensa kuudeksi kaadoksi. Kun Smashin Marjaana Stenvallille jäi reikä, homma oli selvä. Sarja päättyi selvästi 658-567 ja pisteet menivät lopulta Naseville puhtaasti 14-0.

Giantsin ja WBT:n peli oli lähtökohtiin nähden yllättävän tasainen, olivathan vastakkain lauantain ykkönen ja hännänhuippu. Giants johti pitkään niukasti, kunnes lopussa WBT kankesi johtoon. Koko homma ratkesi viimeisessä ruudussa, kuten kunnon jännärissä pitääkin. Ensin WBT:n Nanna Salakka teki tuplansa päälle 5-7 reiän. Gaintsin Marjaana Hytönen vastasi ysiruutunsa kaadon päälle kahdella lisää ja veti eron kiinni sekä voitti sarjan 177-175. Arja Kolari voitti varkautelaisille sarjan 204 Peppi Konsterin 177 vastaan. Ankkurit ratkaisivat. Ensin Kirsi Partanen teki ysipaikon, johon Ani Juntunen vastasi kaadolla ja sitten toisella. Noilla Giants voitti 576-552 ja koko ottelun 12-2.

Kierroksen pommi tuli seuraavalta rataparilta, kun Uljas kaatoi GB:n pistein 10-4. Tasainen sarja kääntyi loppua kohti Uljakselle ja symbolisena, vaikkakaan ei ratkaisevana, loppuna tuli Roosa Lundénin viiden keilan reikä kymppiruutuun. Lopputuloksen tamperelaiset voittivat 592-574. GB:n Heidi Manninen voitti Satu Lintulan niukasti 194-188 ja Mila Nevalainen Maarit Suomisen yhdellä pisteellä 224-223. Suomiselle jäi ylimääräisellä heitolla kahden keilan reikä. Arja Kantola voitti Lundénin 181-156.

Kaikkein tasaisin matsi nähtiin Bayn ja ET:n kohtaamisessa. Bay johti peliä reilunlaisesti, 52 pistettä vielä seiskaruudussa. Tuosta ET kuroi eron umpeen ja lopulta tasapeliin 551-551. Bayn Jenni Heino voitti ET:n Mia Molarin pisteellä 168-167. ET:n Minka Mäkelä otti kaksi sarjapistettä sarjallaan 192 Roosa Pusaa vastaan. Ankkurien pelin voitti Bayn Eliisa Hiltunen 216 Iida Gyldenin 192 vastaan. Ottelutulokseksi tuli harvinainen 8-6 voitto Baylle.

 

Ensimmäiset ottelut

Uljas ja ET kohtasivat tasaisessa ottelussa. Sarjan puolisälissä pisteet olivat lähes tasan, mutta siitä ET alkoi hiljalleen kuroa eroa ja voitti sarjan pistein 557-504. Sarjapisteissä ET:n voitto näkyy lukemin 10-4, kun Uljaksesta Satu Lintula kukisti ET:n Mia Molarin yhdellä pisteellä 190-189 ja Maarit Suominen Minka Mäkelän kahdella 167-165. ET:n Iida Gylden hoiteli oman tonttinsa samalla koko ottelun voiton sarjallaan 203.

Bay ja GB aloittivat päivänsä rytinällä. Kaatoja tehtiin runsaasti, melkein joka nainen teki vähintään triplan ja paritahti oli kevyttä tavaraa. Mila Nevalainen teki 258 ja Roosa Lundén 239. Bayn ainoat pisteet toi Elisa Hiltunen sarjallaan 245. GB puhkaisi sata päälle rajan, 709-611 ja otti sarjapisteet 12-2.

Lähes samaa tahtia pelattiin viereisellä rataparilla, missä Giants kylvetti hyvin vastaan panneen Nasevat 672-590. Mielenkiintoisin yksityiskohta oli ankkurien keskeinen matsi, joka päättyi tasapisteisiin 234-234, kun Giantsin Ani Juntuselle jäi ylimääräisellä heitolla vajaasta osumasta pystyyn 7-10 kuvio. Peli merkittiin Giantsille pistein 13-1. Giantsin Marjaana Hytönen oli pöydän paras sarjallaan 247.

WBT:n ja Smashin ottelussa ei suurta draamaa nähty, emännät veivät sen selvästi 12-2. Kahdeksan sarjapistettä tuli Smashille lukemin 595-513 ja lisäpisteet toivat Nina Haavisto sarjallaan 202 ja Jaana Taavitsainen, 213.

 

Pekka Korpi

Naisten liiga 4 kierros