USBC Mastersin ensimmäinen karsintablokki on pelattu ja ilahduttavasti Osku Palermaa löytyy tulosluettelossa heti ensimmäiseltä sivulta, sijalta 20. Kun jatkoon pääsee kolmen blokin jälkeen 64 parasta, näyttää Oskun tilanne hyvältä.

Ratahoito on 40 jalkaa pitkä, eli lyhyehkö lanaus. Paperilla sen ei pitäisi olla hankala, mutta käytäntö näytti toisin. USBC:n nettistriimauksessa molemmat selostajat ja kaikki lähetyksessä haastatellut asiantuntijat, mm. suomalaisillekin tuttu Tim Mack, sanoivat olosuhteen olevan vaikea. Erehtymisen varaa ei ollut kumpaankaan suuntaan. Tämä näkyi myös tuloksissa. Kolmen erän jälkeen kaikkien 216 pelaajan keilattua viisi sarjaa, parituloksen oli tehnyt vain 51 keilaajaa. Tämä on kovin harvinaista ammattilaiskisassa. Tänä keväänä on nähty kovin paljon korkeampaa tulostasoa. Kärjessä on AJ Johnson lukemallaan 1112 (222,4). Hänen lisäkseen vain Gary Faulkner Jr. ja Jason Sterner ylittivät 1100 rajan, 1103 ja 1101. USBC Mastersiin ei ole ennakolta mitään osallistumisrajoituksia, vaan kaikki, jotka ehtivät mukaan ilmoittautua, ovat kelvollisia. Tämä näkyy sitten tulosluettelon loppupäässä. Hännänhuippuna keikkuu Terrance Allen sarjoillaan 83, 105, 80, 127 ja 132. Näistä syntyy yhteistulos 527 (105,4). Kahdeksan miestä jäi keskiarvoltaan alle 150:n.

Osku Palermaa sai Mastersiinsa lentävän lähdön sarjallaan 256. Toiseen lipsahti 165:een, lopun mennessä päälle paritahdin 223, 191, 204. Yhteensä Osku keräsi 1039 (207,8), jolla hän siis on jaetulla sijalla 20 yhdessä Steve Kloempkenin kanssa. Eroa karsintarajaan on ensimmäisen viiden sarjan jälkeen 54 pistettä. Tällä hetkellä viimeisen jatkajan paikalla istuu Englannin Stuart Williams, 988 (197,6).

Oskulta tuli pelin jälkeen aika tekninen viesti:

  • Keli on tosi vaikea. Vaikka öljyä on paljon alussa, niin sen verran on kitkaa radoissa, että zimmiä ei ole kuin ainoastaan kun missaa ulospäin. Keilat on täysin uudet, eli reikä käytännössä joka kerta, kun menee nokkaan. Pelasin koko pelin samalla (uretaani)pallolla linjoja ja irrotusta muutellen.
  • Ratojen vaihto on täällä erikoinen, kun pystyäkseen pyyhkimään penkit jne. Eli joka toinen ratapari on poissa käytöstä joka sarja vaihdellen.
  • Kova grind, niin kuin tuloksesta näkyy. Nyt ryhmät B ja C (Osku pelaa ryhmässä A, joka aloitti kisan) näki meidän tosi alhaiset tulokset ja uskon, että heillä on hieman paremmat tulokset, jos pelaavat simppelisti ja useammat samasta paikasta. Toivottavasti ei 😊.

Ensimmäisen vaiheen jälkeen nelinkertainen Masters-voittaja Australian Jason Belmonte löytyy sijalta 30 pistein 1022. Chris Barnesin unelma pitkän uran ensimmäisestä Masters-voitosta elää edelleen, hän teki 997 ja on sijalla 52. Jakob Butturff on vähän katkon alla tuloksellaan 980, mutta hänen ei tarvitse olla huolissaan, puolustavalla mestarilla on varma jatkopaikka. Ehkä suurin yllätys on alkukauden parhaan keilaajan, Kyle Troupin, huono aloitus. Kolme ensimmäistä sarjaa olivat 176, 192 ja 143. Kun jatkokaan ei ollut mitään lentoa, Kyle sai kokoon vain 903 (180,6) ollen sijalla 143. Eroa mukaan on 85 pistettä, mutta matkaa on vielä kymmenen sarjaa.

Mastersissa on mukana myös koko joukko maailman parhaita naiskeilaajia. Heistä parhaiten onnistui ensimmäisessä blokissa Kolumbian Maria Jose Rodriguez, joka veteli peräti 1079 ja on seitsemäntenä. Jatkorajan yläpuolella on myös toinen kolumbialainen, nykyisin Ohiossa asusteleva, Rocio Restrepo, 1004. Tiukasti jatkopaikasta taistelevat myös lajilegenda Liz Johnson, 970 ja Latvian Diana Zavjalova, 966.

Karsinta jatkuu keskiviikkona klo 18.00 Suomen aikaa, jolloin vuorossa on ryhmä B. Palermaa aloittaa pelinsä aamuviideltä. Torstain kolmannen blokin Osku keilaa klo 23.30 alkaen.

 

Pekka Korpi

USBC:n Masters-sivuille