Peppi Konsteri on voittanut henkilökohtaisen All Event -kultamitalin junioreiden EM-kilpailuissa Tilburgissa. Kultamitali on historiallinen, sillä se on ensimmäinen suomalaisen voittama All Event -kulta juniorityttöjen tai naisten EM-kilpailuissa. 

Peppi Konsteri on voittanut näissä EM-kilpailuissa jo tähän asti Mila Nevalaisen kanssa parihopeaa, minkä lisäksi tyttöjen joukkue voitti keskiviikkona joukkuepronssia.

Torstaina Konsteri keilasi aamupäivällä EM-kilpailuiden singlen ensimmäisessä erässä ja teki komean tuloksen 1311, jolla hän siirtyi keskiarvon perusteella All Eventin kärkisijalle. Lisäksi hän oli single-erän toinen, joten seuraavaan singlen erään lähdettiin tilanteessa, jossa Konsteri sai jännittää kahta mitalia.

Jännitys päättyi suomalaisjuhliin, sillä toisesta erästä kukaan tytöistä ei tullut Konsterin ohi All Event -pisteissä eikä myöskään singlen tuloksissa.

Näin varmistui historiallinen kultamitali ja Konsterin paikka perjantain singlen mitalipeleissä. Loistava uutinen oli myös se, että kaikki Suomen joukkueen tytöt ylsivät All Event -pisteissä 24 parhaan joukkoon, eli Masters-peleihin.

– En tätä meinaa todeksi uskoa. Tavoitteeni näihin kisoihin oli henkilökohtainen mitali, ja nyt varmistui kaksi, joista ainakin toinen on kultaa. Tämä All Event -kulta merkitsee minulle hyvin paljon, koska näitä ei helposti saavuteta, Konsteri sanoo.

Konsteri on voittanut aikaisemmin junioreiden MM-kilpailuissa singlessä hopeaa ja All Event -pronssin. Ne ovat olleet tähän asti ainoat Konsterin henkilökohtaiset arvokilpailumitalit, joten nyt palkintokaappiin tulee ensimmäinen henkilökohtainen kultamitali. Parikultaa Konsteri on voittanut Mila Nevalaisen kanssa junioreiden EM-kilpailuissa.

Seuraavaksi Konsteri tavoittelee singlessä ja Mastersissa mitaleita, joten parhaimmillaan henkilökohtaisia mitaleita voi hänelle tulla kolme kappaletta näistä kisoista.

– Tavoite on nyt saavutettu, mutta kultaa lähdetään vielä lisää hakemaan. Nyt on vapautunut olo keilata kilpailut loppuun, Konsteri täsmentää.

All Event hopeaa tytöissä saavutti Ruotsin Nora Johansson ja pronssia Norjan Jenny Mathiesen.

Valmentajat hehkuttavat 

Varmistunut kulta oli myös koko Suomen joukkueen kulta. Tyttöjen valmentaja Heli Turja oli äärimmäisen ylpeä tuoreesta kultamitalisista.

– Aivan mahtavalta tuntuu ja niin ylpeä olen Pepistä. Aivan sanattomaksi tässä menee. Tätähän me tulimme tänne tavoittelemaankin, mutta nyt se tuntuu uskomattomalta, kun se saavutettiin. Peppi keilasi vahvasti singlessä tänään ja erityisesti henkinen keskittyminen teki valmentajaan tänään vaikutuksen. Psyykkisellä puolella todella tasainen suoritus, Turja kertoo.

Turja uskoo, että vapautuneisuus on tässä kohtaa huomiselle vain hyvä asia.

– Uskon, että vapautunut tunne ei tarkoita sitä, etteikö Peppi heittäisi yhtä keskittyneesti. Heitot tulevat olemaan hyviä ja uskon Pepin ottavan tästä vain energiaa huomiselle, Turja linjaa.

Kultamitali oli iso juttu myös päävalmentaja Jarmo Ahokkaalle, jolla on pitkä historia Pepin kanssa.

– Koskaan ei ole naisten ja tyttöjen EM-kilpailuista tullut All Event -kultaa ja vielä vuonna 2013 tytöillä ei ollut edes joukkuetta EM-kilpailuissa, niin kyllä me olemme eteenpäin tulleet maajoukkueessa. All Event -osiossa mitataan turnauksen paras keilaaja. Se, että se on näissä kisoissa suomalaistyttö, on pirun hieno asia. Peppi on kaikki heitot tuolla itse heittänyt ja tämä on hänen kultamitalinsa, mutta valmentajana olen ylpeä siitä, että olemme pystyneet koko maajoukkuetiimi auttamaan ja viemään eteenpäin tämän tason lahjakkuutta, Ahokas sanoo.

Seurasimme tyttöjen singleä aikaisemmin tässä uutisessa.

Perjantaina EM-kilpailut jatkuvat Tilburgissa poikien singlellä, minkä lisäksi huomenna keilataan tyttöjen ja poikien singlen mitalipelit. Tämän jälkeen on palkintojenjaot, jossa myös Peppi saa All Event -kultamitalinsa ja vielä tämän jälkeen keilataan tyttöjen Mastersin kaksi ensimmäistä vaihetta.

Pitkä päivä siis huomenna tiedossa, mutta toivottavasti sitäkin antoisampi Suomen joukkueelle!

Teksti: Henri Havusela