Kris Prather näyttää erikoistuvan isoihin voittoihin. Vuonna 2019 hän voitti uransa kaksi ensimmäistä PBA-turnaustaan, toinen niistä oli PBA Playoffs, jossa oli sadan tonnin ykköspalkinto. Sunnuntai-iltana hän otti toisen kerran samansuuruisen voiton, kun hän voitti neljä otteluaan Tournament of Championsin porraspeleissä ja saavutti uransa ensimmäisen major-voiton.

Loppuottelussa kaatui ykkössijoitettu Bill O’Neill 280-205. Tuolla lukemalla Prather jatkoi alkuvuoden mahtavia voittotuloksia PBA:n loppuotteluissa. Nyt neljän finaalisarjan voittotulosten keskiarvo on 289,8, Pratherin 280 on niistä huonoin.

Prather pelasi selvästi ylempää ja suuremmalla koukulla kuin muut porraspelien osanottajat, ehkä Jason Belmontea lukuun ottamatta. Loppuvaiheessa oikeakätisen Pratherin pallo kulki tähtäysnuolilla viitosmerkin vasemmalta puolelta ja kävi kääntymässä kuutosrimalla. Rajarikkoviivalla pallo irtosi miehen kädestä vasemmanpuoleisen rännin päältä ja putosi radalle aivan vasempaan reunaan parinkymmenen sentin kohdalla.

  • Alempaa ja suorempaa pelatessani minusta tuntui, että jos erehdyin yhtään oikealle, pallo ei tullut takaisin. Ja jos erehdyin vasemmalle, pallo nousi aina ihan nokkaan. Ja matseissa näin kävi Rashille, Simonsenille ja O’Neillille. Siispä yritin mennä niin kauas vasemmalle kuin mahdollista ja heittää mahdollisimman hiljaa ja vain osua taskuun, Prather perusteli pelilinjavalintaansa.

Ensimmäisessä ottelussa Sean Rashia vastaan Kris oli hankaluuksissa aivan loppuun saakka. Hän teki tyhjät seitsemänteen ja yhdeksänteen ruutuunsa ja Rashilla oli mahdollisuus voittoon. Pratherin tupla kymppiin pakotti vastustajan tekemään saman. Valmistautuessaan heittoonsa Rash kuuli televisioselostajan äänen ja tuli pois vauhtiradalta. Uudella yrityksellä heitto jäi vajaaksi ja jätti 1-2-8 keilat ja Prather voitti sarjan 187-164.

Toinen vastustaja oli hallitseva ToC-mestari, Australian Jason Belmonte. Tässä pelissä molemmat keilaajat pelasivat viitosmerkin tienovilta, mutta Belmonten suorittaminen ei ollut lainkaan tarvittavalla tasolla. Prather aloitti neljällä kaadolla, Belmonten missatessa sarjassa ykköskeilan kolmasti ja kertaalleen avaus meni ykkösen vasemmalle puolelle. Lopputulos oli selvä, 252-179 Pratherille.

Välierässä vastaan tuli toinen kaksikätinen keilaaja, Anthony Simonsen. Hän yritti ratkaista vaikean rataolosuhteen uretaanipallolla ja kovalla, suoralla heitolla. Tulos ei ollut yhtä hyvä kuin Pratherin iso koukku viitosmerkistä. Prather otti johdon neljän kaadon jonolla puolisarjan kohdalla. Simonsen sai tuplan, mutta pääsääntöisesti hänen heittonsa olivat paksuja jättäen yhtä keilaa. Prather johti parikymmentä pistettä loppua kohti, lopullisen ratkaisun tullessa ysiruutuun. Siinä Simonsen heitti taas nokkaan ja nyt seiskalle jäi pystyyn kaveriksi kuutonen. Tuota hän ei paikannut ja kympin tupla oli enää kosmeettinen kavennus. Prather eteni loppuotteluun 226-203 voitolla.

Finaalissa oli tarjolla miljoonan bonus täydellisestä 300 sarjasta. Tuota Prather ei saanut, vaikka kaadolla aloittikin. Toiseen ruutuun pesästä jäänyt kymppikeila katkaisi haaveet.

  • Se kymppi toisessa ruudussa oikeastaan otti suuren osan paineista ja saatoin pysyä rentona ja vain keskittyä ottelun voittoon. Jos olisin lopussa keilannut miljoonasta, en ole lainkaan varma, että olisin saanut viimeisiä kaatoja, Prather kertoili jälkikäteen.

Nyt tahti oli komeaa, kaato kaadon perään loppuun asti. Ottelu ratkesi varhain, kun O’Neill aloitti isolla reiällä, eikä saanut kuin tuplan ennen puoliväliä. Toinen tupla loppusarjasta nosti hänet sentään paritahtiin. Loppuottelu tulos oli 280-205.

PBA:n kiertue jatkuu naapurikaupungissa, Columbuksessa, jossa keilataan seuraava major, PBA Players Championship. Myös tuossa isossa kisassa on loppuottelun täysosumasta tarjolla lisämiljoona. Kolmen kuuden sarjan karsintaurakka alkaa iltayöstä tiistaina Suomen aikaa.

 

PBA:n sivuille

Pekka Korpi

Kuva: PBA