Finnish Youth Ranking -kiertue huipentui lauantaina Grande Finalen muodossa Vantaalla Tixi Bowlingissa. Pro-sarjan voittajaksi nousi lopulta Lahden Bayn Roni Leskinen ennen GB:n Nooa Vilokkista ja kolmanneksi sijoittunutta virolaiskeilaajaa Karl Martin Veiderpassia.

Rookie-sarjan voittoon nousi Seinäjoen WRB:n Tuukka Haapa-aho, jolle Grande Finale oli ensimmäinen isompi lopputurnaus. Rookie-sarjan toiseksi nousi Haapa-Ahon seurakaveri Oskari Sällinen ja kolmanneksi Kermo Porovardja.

Tulokset:

PRO

ROOKIE

FYR-kiertue kokosi yhteen kiertueella kauden aikana onnistuneet nuoret keilaajat. Finnish Youth Rankingia keilattiin tällä kaudella osakilpailuiden osalta ympäri Suomen Talissa, Valkeakoskella, Mikkelissä, Oulussa ja Raisiossa.

Grande Finaleen ylsi osakilpailuiden pisteiden perusteella Pro-sarjassa 20 keilaajaa ja Rookie-sarjassa 12 keilaajaa.

Loppukilpailussa  keilattiin molemmissa sarjoissa ensin kuusi sarjaa tulosta ja tämän perusteella kuusi parasta jatkoivat toiseen vaiheeseen Round Robin – peleihin.

Pro-sarjassa kattaus oli tänään kova, kun finaalissa oli mukana iso liuta nuorisomaajoukkueryhmiin kuuluvia ja isoissa kilpailuissa aiemmin menestyneitä keilaajia. Kuuden sarjan avausosion jälkeen kovia nimiä tippui pois, kun muun muassa Markus Lahti, Lenni Juutilainen, Juho Leivo, Mila Nevalainen, Jussi Laine, Emma Palermaa ja Stella Lökfors jäivät sijoituksissa kuuden parhaan ulkopuolelle.

Kuuden sarjan jälkeen ykkösenä oli GB:n Nooa Vilokkinen kuuden sarjan hienolla tuloksella 1396. Vain 30 pisteen päässä ennen Round Robinia oli Roni Leskinen, joka lopulta nousi päivän ykköseksi ja kruunattiin Pro-sarjan voittajaksi.

Nooa Vilokkinen, Roni Leskinen ja Karl Martin Veiderpass.

Round Robinissa 19-vuotias Leskinen keilasi viiteen sarjaan 1216 pistettä ja päivän kokonaissaldo oli hänellä 11 sarjaan 2585 puhdasta tulosta 235 pisteen keskiarvolla. Round Robinissa hän voitti kolme otteluaan viidestä. Eroa toiseksi sijoittuneeseen Nooa Vilokkiseen jäi 39 pistettä.

– Tasainen päivä oli itselleni ja voitto tuntuu hyvältä varsinkin, kun Round Robiniin sain nostettua vielä omaa tasoani. Kova kattaus keilaajia oli tänään radoilla ja hyvää päätä vaadittiin tänään, että sai tehtyä isoa tulosta. Tällä kertaa oma pää kesti ja sain tehtyä tarpeeksi isoja sarjoja. Tänään keilasin kahdella pallolla ja hyvin onnistuin niitä vaihtamaan oikeissa paikoissa. Myös pelipaikkojen muutokset onnistuivat tänään, Leskinen kertoi päivän kulusta.

FYR-kiertue kerää kiitosta Leskiseltä.

– Tämä kerää nuoret huippukeilaajat ja tulevaisuuden lupaukset yhteen. Täällä on paljon hyviä kavereita, niin pääsee näkemään heitä ja kilpailemaan yhdessä, Leskinen kiittää.

Voitto oli erityisen maistuva Leskiselle, joka jäi viime vuonna pisteellä ulos Grande Finalesta.

– Tampereella oli viime kaudella viimeinen osakilpailu ja siellä jäin pisteellä ulos loppukilpailusta, mikä samalla ratkaisi, etten päässyt loppukilpailuun. Tänä vuonna on ollut kiva kiertää ja Talista tuli ensimmäisen osakilpailun voitto. Tänään sain kruunata kiertueen tällä voitolla. Valmentaja Krista Pöllänen sanoi, että nyt menet ottamaan Grande Finalen voiton ja siinä onnistuin, Leskinen virnisti.

Tuukka Haapa-aholle voitto Rookie-sarjassa

Upeaa oli myös tänään seurata Rookie-sarjan finaalia. Rookie-sarja on pelaajille, joiden Suomen Keilailuliiton alainen valtakunnallinen keskiarvo on alle 175,00. Monelle varmasti tämän päivän Grande Finale oli ensimmäinen isompi loppukilpailu, joka antaa tärkeää kokemusta keilailupolun alkutaipaleella oleville pelaajille.

Rookie-sarjan ykköselle, Seinäjoen WRB:n Tuukka Haapa-aholle, loppukilpailu oli nimenomaan ensimmäinen isompi finaali ja hän nappasi heti voiton itselleen. Voittajan oma keskiarvo on tällä hetkellä reilu 188 pistettä, mutta tänään hän keilasi 11 sarjaa 205 pisteen keskiarvolla, joten vasta 16-vuotias voittaja ylitti itsensä hienosti isossa kilpailussa.

– Tuntuuhan se hyvältä, ihan mahtavaa. Vähän jopa sanaton olen tällä hetkellä. Heikompiakin sarjoja tänään oli, mutta myös mahtavia onnistumisia ja onnistuin omassa pelissäni tänään hyvin. Kun kyseessä oli vielä ensimmäinen iso finaali, niin kyllä tämä motivoi kehittymään ja ensi kaudella olenkin Pro-sarjassa keilaamassa, Haapa-aho sanoi hymyssä suin.

Rookie sarjan TOP3, vasemmalta: Osakri Sällinen, Tuukka Haapa-aho ja Kermo Porovardja.

SKL:n Tulevaisuuden ryhmään kuuluva Haapa-aho voitti kauden aikana Oulun osakilpailun.

– Hyvin on kausi mennyt ja älytön on fiilis nyt. Ylpeä olen siitä, miten keilasin tänään. Vähän päälle kahdeksan vuotta olen keilannut ja antaa tämä potkua kehittyä lisää ensi kaudella.

Hienosti keilasi myös tänään Rookie-sarjan toiseksi sijoittunut 17-vuotias Oskari Sällinen, joka jäi  69 pisteen päähän Haapa-ahosta. Kolmanneksi sijoittui Kermo Porovardja.

Grande Finalen yhteydessä palkittiin myös  FYR-kiertueen U13- ja U16-tyttöjen sekä poikien kolme parhainta.  Samoin loppukaudella 300-sarjan tehneet palkittiin Tikkurilassa: