Senioreiden SM-finaalit on nyt pelattu miesten osalta. Pitkän päivän ja jännittävien vaiheiden jälkeen Suomen mestariksi kruunattiin Petri Mannonen. Mannonen voitti loppuottelussa Jouni Helmisen lukemin 400 – 356.

Senioreiden SM-finaalit saatiin sunnuntaina pakettiin Porissa. Sunnuntai alkoi miesten finaalilla, jonka ensimmäinen vaihe, kahdeksan sarjan osio, oli TKK:n Petri Mannosen heiniä tuloksella 1747. Viimeisenä jatkoon eteni Tornadoksen Asko Aravirta (1536).

Kahdeksan parasta jatkoivat round robin -pelivaiheessa. Mannonen piti kärkisijansa myös round robinin jälkeen yhteistuloksella 3295. Jarmo Sinilaakson 3229 riitti pitämään hänet toisena. Viimeisenä kolmen parhaan pelaajan mitalipeleihin eteni seitsemästä ottelustaan viisi voittanut Jouni Helminen (3213).

Välierässä, jossa kahden sarjan yhteistulos ratkaisee, kohtasivat Sinilaakso ja Helminen. Helminen löysi taskun tasaiseen tahtiin ja voitti ensimmäisen sarjan 221–205. Toisessa sarjassa Sinilaakso ei saanut tarvittavaa kiriä aikaiseksi, vaan Helminen lasketteli 214–177-voittoon. Helminen eteni täten yhteistuloksella 435–382 finaaliin Mannosta vastaan.

– Mitalipeleissä en oikein löytänyt taskua. Olimme Jounin kanssa molemmat vähän vaikeuksissa vasemman puoleisen radan kanssa. Siinä tuli kokeiltua kaiken maailman muutoksia, mutta ei se oikein natsannut ja Jouni pääsi karkuun. Pelaamiseni oli ihan ok, mutten pystynyt pistämään tarpeeksi hyvin kampohin, Sinilaakso sanaili välierän jälkeen.

Helminen ei löytänyt loppuottelussa samanlaista lyöntiä, mutta avaussarja meni Mannoselle vielä suhteellisen tiukasti 201–188. Toisessa sarjassa Mannonen tykitti sopivaan rakoon muutaman kaadon putkeen, ratkaisten mestaruuden lopullisesti itselleen. Toinen sarja meni Mannosen eduksi 199–168 ja kokonaistulos 400–356.

– Minulla on nyt Suomen mestaruus nuorissa, miehissä ja senioreissa. On hienoa saada voitto eri ikäluokista, arvostan tätä ehdottomasti, Mannonen sanaili mestaruuden jälkeen.

– Aika syvältä nousin aamun jälkeen, kun olin yhdessä vaiheessa lähes sata pistettä jäljessä jatkopaikkaa. Paikkaamalla selvitin tieni finaaliin, mutta paikkaamiseen sitten lopulta hävisin. Pari ei niin hyvää paikkoheittoa siellä tuli, ja ne pitkälti ratkaisivat. Siinä mielessä tämä oli pettymys, mutta Mannonen oli selvästi päivän paras pelaaja ja oikea keilaaja voitti, Helminen totesi.

Miesten finaalin tilanne round robin -vaiheen jälkeen

Timo Palermaa ja Pertti Tapola olivat myös paikalla pitämässä livelähetystä. Lähetystä pystyi seuraamaan tästä

Porin keilahalli lähetti myös livekuvaa useasta eri kamerasta, joita sai seurata tästä

1. sarja

Mistralia edustava Jarmo Sinilaakso aloitti finaaliaamun räväkästi heittämällä avaussarjaan peräti 247. Jyrän Marko Meriluoto nakutti 233 ja TKK:n Petri Keituri 220. Yhteensä kahdeksan pelaajaa pääsi ensimmäisessä sarjassa yli 200 pisteen.

2. sarja

Sinilaakso jatkoi heittämällä 199 ja kahden sarjan tulos 446 pitää hänet kärjessä. Samoille pistelukemille kiilasi kuitenkin myös Keituri, jonka toinen sarja (226) oli vahvaa suorittamista. Timo Rytkönen heitti 231 ja nousi kolmanneksi yhteistuloksella 421.

3. sarja

Sinilaakson tuloskäyrä osoittaa hieman alaspäin, eikä kolmanteen sarjaan kertynyt kuin 189. Kolmen sarjan yhteistulos 635 pitää hänet kuitenkin vielä kärkipaikalla. Petri Mannonen heitti kolmanteen 227 ja nousi toiseksi yhteistuloksella 628. Kolmantena on tasaista työtä tekevä Antti-Pekka Lax (616). Parituloksessa on toistaiseksi yhteensä kuusi keilaajaa.

4. sarja

Kärjessä ei tapahtunut muutoksia, vaan 205-sarja piti Sinilaakson yhä kärjessä yhteistuloksella 840. Mannonen heitti 184, mutta pysyi silti toisena (812). Lax kaatoi neljänteen 194, mikä piti hänet kolmannella sijalla (810). Tulostaso on pysynyt maltillisena, eikä neljän pelatun sarjan jälkeen parituloksessa ole kuin neljä pelaajaa.

5. sarja

Kärkipaikka vaihtui, kun Sinilaakson viides sarja tuotti vain 170 ja Mannonen tykitti 244. Mannonen on nyt viiden sarjan jälkeen ykkösenä yhteistuloksella 1056. Sinilaakso on jaetulla toisella sijalla Olli Hossin kanssa – molemmilla tulosta 1010. Neljäntenä oleva Lax (1002) ei ole kaukana hänkään.

6. sarja

Mannonen jatkoi vakuuttavasti ja heitti kuudenteen sarjaan 233. Mannosen johtotulos on kuuteen sarjaan nyt 1289. Sinilaakso ja Hossi heittivät molemmat 223, joten he jatkavat yhä jaetulla toisella sijalla tuloksella 1233. Lax kaatoi 227 ja jatkaa neljäntenä (1229). Viimeisellä jatkopaikalla on tällä hetkellä Keituri tuloksella 1137.

7. sarja

Mannonen kasvatti johtoaan heittämällä seitsemänteen sarjaan 221. Mannosen johtotulos seitsemään sarjaan on 1510. Sinilaakso heitti 193, mikä pitää hänet toisena (1426). Hossille tuli tulosta vain 175, mutta hän pysyi kolmantena (1408). Taustalla muun muassa Ari Valaranta ja Jouni Helminen tekevät kovaa nousua. Valaranta on jo viidentenä ja Helminen seitsemäntenä, vaikka heidän päivänsä ei alkanutkaan kovin tehokkaasti.

8. sarja

Mannonen ei rauhoittanut tahtiaan, päinvastoin. Kahdeksanteen sarjaan kertyi tulosta 237 ja kahdeksan sarjan yhteistulos oli lopulta 1747. Mannonen oli aivan omilla lukemillaan, sillä toiseksi tullut Sinilaakso jäi selvästi tuloksella 1661. Lax heitti 202 ja nousi kolmanneksi yhteistuloksella 1600. Kahdeksantena eli viimeisenä jatkoon eteni Asko Aravirta tuloksella 1536.