Torstaina keilailulegenda Mika Koivuniemi sai nimensä Suomen Urheilun Hall of Fameen ensimmäisenä keilaajana. Nyt Koivuniemi kertoo ajatuksiaan historiallisesta kunnianosoituksesta. 

Valinta Suomen urheilun Hall of Fameen numerolla 71 saa Mika Koivuniemen nöyräksi ja tunteet ovat lähellä tulla pintaan vielä seuraavanakin päivänä torstaina vietetyn Urheilugaalaan jälkeen.

– Joulukuun alussa Urheilugaalan väeltä tuli puhelu, ja se oli kyllä tunteisiin vetoava hetki minulle ja Leena-vaimolleni. Olimmekin molemmat sen puhelun jälkeen aika liikuttuneessa tilassa. Tämä on niin erilainen palkinto verrattuna aikaisempiin saamiini tunnustuksiin. Esimerkiksi valinta ammattilaiskiertue PBA:n Hall of Fameen oli tavallaan tiedossa, kun siinä piti täyttää tietyt kriteerit, jotka täytinkin. Tämä valinta tuli täysin puskista, enkä osannut odottaa tätä, Koivuniemi kertoo.

Koivuniemi on nyt ikuistettu muiden suomalaisten urheilulegendojen joukkoon isosti.

– Kylmiä väreitä tulee, kun mietin, että se paikka on koko suomalaisen urheilun Hall of Famessa, ei pelkästään keilailun, Koivuniemi sanoo.

Tieto Koivuniemen valinnasta tuli jo hyvissä ajoin, mutta asiaa on pidetty visusti salassa monta viikkoa.

– Tätä oli vaikea salata. Esimerkiksi omat vanhempani eivät tienneet tästä ennen kuin se TV:stä lähetettiin, hän paljastaa.

Kun katsoo perusteluita, joilla urheilija ylipäätään voidaan nimetä Suomen urheilun kunniagalleriaan, on helppo ymmärtää, kuinka isosta asiasta on kyse. Valinnat Hall of Fameen tekee Suomen Urheilun Hall of Fame -valintatoimikunta .

”Suomen urheilun Hall of Fame on kunnianosoitus suomalaisen urheilun sankareille. Kunniagalleriaan voidaan nimetä henkilöitä, jotka ovat kuuluneet lajissaan maailman eliittiin tai heillä on ollut muuten poikkeuksellinen merkitys urheilun historiassa”, Urheilumuseon sivuilla kerrotaan.

– Kun katsoo, ketkä 70 muuta urheilijaa siinä listassa ovat, voimme todeta keilailun olevan mukana nyt kovassa porukassa. Siinä listassa on lapsuuden sankareitani, mikä tuntuu hienolta. Tähän ei päästä yhdellä voitolla tai yhdellä hyvällä vuodella, vaan pitää olla koko matka kuljettuna, Koivuniemi sanoo.

Koivuniemi on asunut ulkomailla yli 20 vuotta. Hän sanoo olevansa kiitollinen siitä, että ulkomailla vietetyistä vuosista huolimatta suomalainen urheilukenttä muistaa hänen urotekonsa keilaradoilla.

– Totta kai se aina tuntuu hyvältä, kun tunnustusta tulee. Nyt, kun se tulee nimenomaan Suomessa ja näin isosti, se asia saa minulla edelleen kylmiä väreitä aikaiseksi. Jokainen urheilija kyllä itse tietää omat saavutuksensa, mutta ulkopuolisen ja varsinkin oman lajin ulkopuolisten ihmisten antama tunnustus tuntuu todella hyvältä.

Koivuniemi toivoo, että nimitys kunniagalleriaan olisi merkki siitä, että Suomen upea menestyminen keilailussa alkaisi näkymään myös laajemmin.

– Suomessa on kova menestymisen kulttuuri keilailussa, ja oli ilo huomata, että lajia arvostetaan myös keilailun ulkopuolella. Kyllä Suomessa on tehty hyviä asioita keilailun eteen, kun näin lajia arvostetaan.

Koronarajoitusten takia Urheilugaala jouduttiin järjestämään tiukin rajoituksin.

– Palkinnon arvoahan tämä ei laske ollenkaan. Urheilugaala oli tietysti erilainen näissä poikkeusoloissa, mutta olen erittäin tyytyväinen, että gaala järjestettiin haasteista huolimatta. Tähän liittyi tietysti paljon järjestettäviä asioita, kun meidän piti tulla ulkomailta Suomeen, ja se vaati paljon järjestämistä.

Ehkä Koivuniemen nimitystä päästään vielä keilailuyhteisön voimin juhlimaan yhdessä, kun aika on oikea.

– Kyllä varmasti ja mielellään, kun tänne tulen. Sitä pitää katsoa, kun maailma avautuu. Olisi hauska järjestää tilaisuus keilailuystäville, Koivuniemi sanoo.

Aiheesta lisää:

Mika Koivuniemi Suomen urheilun Hall of Fameen

Teksti: Henri Havusela