Kolme PBA-kiertueen parasta keilaajaa viimeisen kolmen vuosikymmenen ajalta otti yhteen kutsuturnauksessa Pohjois-Carolinan Aberdeenissa. Vaikka kyseessä oli leikkimielinen näytösottelu, isot pojat näyttivät parastaan.

Granville Financialin pääjehu Ben Granville ideoi ja toteutti kisan, jossa oli vain kolme osanottajaa ja jaossa on 50 000 dollaria. Hän yritti saada kisan aikaiseksi jo aikaisemmin, mutta koronavirus lykkäsi tapahtumaa kahdesti. Mutta nyt se toteutui, Battle of the G.O.A.T.s, eli Kaikkien aikojen parhaiden taistelu. Mukaan oli kutsuttu Walter Ray Williams, Jr. (61), Pete Weber (57) ja Norm Duke (57). Ja miksi juuri nämä miehet? Heillä on eniten PBA turnausvoittoja elossa olevista keilaajista. Williamsilla on 47 PBA-voittoa, 15 PBA50-voittoa ja 58 PBA alueellista voittoa, yhteensä 120 ammattilaisturnauksen voittoa ja pitkälti yli neljä miljoonaa taalaa tienattuina palkintorahoina. Weberin voittotilasto on 37 PBA-voittoa, 13 PBA50-voittoa ja 53 alueellista voittoa. Hänkin on voittanut neljä miljoonaa dollaria. Duke ei juurikaan noissa lukemissa häpeä, 40 PBA-voittoa, viisi PBA50 voittoa ja seitsemän alueellista titteliä. Rahaa Norm on keilaamalla tienannut 3,7 miljoonaa.

Tänään kaikkien ansiot kasvoivat mukavasti. Ykköselle oli luvassa 25 000 dollaria, kakkoselle 15000 ja kolmoselle kymppitonni. Peli alkoi aamupäivällä klo 11.00 paikallista aikaa ja kilpailutahti oli reipas. Syy tähän on se, että kaikki osalliset menivät iltapäivällä pelaamaan golfia Pinehurstin kakkoskentälle, eikä sieltä sopinut olla myöhässä.

Kilpailun alkuun pelattiin kolme sarjaa porraspelin järjestyksen selville saamiseksi. Radanhoito oli sama, kuin juuri pelatussa Granville Financial Openissa, 35 jalkaa pitkä Del Ballard-hoito. Kaverusten kesken nähtiin hyväntuulista keilailua, naureskelua ja juttelua. Mutta tulosta tehtiin isolla kädellä. Weber voitti kiertueella eilen ja otti ykkössijan myös tänään. Pete kruunasi ”karsinnan” tekemällä kolmanteen sarjaan kahdeksan kaadon jonon alusta alkaen ennen hieman vahvan osuman jättämää ysikeilaa. Hänen tuloksensa kolmeen sarjaan oli 730 (228, 235, 267). Williamsin tulokset olivat 247, 216, 239, yhteensä 702. Peränpitäjäksi jäi Duke sarjoilla 183, 258, 225, yhteensä 666.

Ensimmäisen porraspeliottelun keilasivat Williams ja Duke. Radalla oli aikamoinen Majakka ja Perävaunu pari. WRW on pitkä kaveri, lähempänä 190 senttiä, kun taas Normin mitta jää 170 sentin tienoille. Erilaista oli myös heittäminen. Williams nakkasi palloaan ilmassa parin metrin päähän aika suoraan ykkösmerkistä. Duke puolestaan rullasi ykkösmerkin kautta ulospäin aivan radan reunaan ja sieltä pesään. Ottelusta tuli epätasainen, vaikka loppunumerot eivät sitä näyttäneetkään. Williams teki alkupaikon jälkeen viisi kaatoa jonoon. Dukea kiusasivat yksittäiset keilat, imukasi, imuysi, kymppi, nelonen. Kaatoja oli harvassa, tuplia ei lainkaan. Puolivälissä WRW johti 31 pistettä ja seiskassa 41. Hän ei enää peräkkäiskaatoja tehnyt ja Duken lopputripla siisti lukemia. Williams meni loppuotteluun pistein 238-216 ja Norm joutui tyytymään kymppitonnin shekkiin.

Loppuottelun alussa Weber oli aivan pihalla. Hän oli tyystin hukannut karsintapelin kaatojonon. Hän pelasi kakkosnuolesta aivan radan reunaan, mutta alussa pallo paukutti vain nokkaa, pari paikkoa ja 4-6-7 reikä. Williams jatkoi samaa menoa, kuin edellisessä sarjassa, kuusi kaatoa peräkkäin alusta alkaen. No siihen se juhla sitten tyssäsi, mutta eroa oli puolisarjassa jo 54 pistettä. Pete sai lopulta jyvän kohdalleen ja aloitti takaa-ajon, viisi kaatoa jonoon. Kymppiruudun ensimmäiseen heittoon jäi sitten pystyyn kymppikeila, mikä tarkoitti voiton menoa WRW:lle. Loppupisteet olivat Williamsin hyväksi 248-225.

Loppuseremonioissa jaettiin taas kiitoksia jenkkityyliin joka suuntaan. Norm kiitteli yleisöä ja henkilökuntaa, Pete jatkoi samaa tahtia, mutta hän kiitteli myös Beniä kisan järjestämisestä. Walter kiitti kilpakumppaneitaan 37-38 vuotisesta mittelöstä.

Oikein mukavan iltapuhteen lajimme suuruudet järjestivät, voisipa tuollaista katsella useamminkin.

 

Pekka Korpi

PBA:n sivuille

Kuva PBA