Miesten EM-kilpailut Talissa päättyivät suomalaisittain mitä hienoimmalla tavalla, kun Joonas Jähi voitti Mastersin EM-kultaa. Suomi saalisti kotikisoista lopulta kahdeksan mitalia: yksi kulta, kaksi hopeaa ja viisi pronssia. SKL nimesi kotikilpailuiden päätteeksi kolme keilaajaa Suomen Keilailuliiton Hall of Fameen: Lasse Lintilän, Petteri Salosen ja kotikilpailuihin maajoukkueuransa päättäneen Kimmo Lehtosen.

Tässä linkki jälkilähetykseen, josta näet Jähin loppuottelun, EM-kilpailuiden viimeiset palkintojenjaot sekä Hall of Fame -nimitykset:

Jälkilähetys SKL:n YouTubessa

Joonas Jähi voitti perjantaina Mastersissa kolme Ruotsin joukkueen pelaajaa. Puolivälierissä hän selätti James Blomgrenin ja välierässä EM-kilpailuiden All Events -kultamitalistin Jesper Svenssonin. TV-finaalissa vastaan asettui Martin Larsen, ja millä tavalla Jähi keilasikin loppuottelun. Suomalaiselle kahteen sarjaan 503 pistettä ja suora 2-0-voitto (sarjat: 235-193 ja 268-193).

Näin juhlitaan EM-kultamitalistia.

Suomen mitalisaalis oli EM-kilpailuista komea, ja Jähi kruunasi sen kultamitalillaan.

– Ei tätä koko asiaa vieläkään tajua. Iso voitto tämä on ja ylivoimaisesti isoin saavutus itselleni. Kultamitali, kotikilpailut ja perhe sekä ystävät kannustamassa. Kyllä tämä isoin asia on, mitä olen keilailussa saanut kokea, Jähi kertoi voiton varmistuttua.

Jähi halusi kiittää tärkeitä henkilöitä ympärillään.

– Valmentajille Jarmo Ahokkaalle ja Pasi Uotilalle iso kiitos sekä meidän koko joukkueelle ja perheelleni ja omille vanhemmilleni. Näiden ihmisten ansiosta olen sitä, mitä olen, Jähi sanoo.

EM-kilpailuita jouduttiin siirtämään moneen otteeseen ja pelaajat joutuivat kerta toisensa jälkeen valmistautumaan kotikisoihin uudestaan. Perheenisä Jähi tietää, kuinka haastavaa on olla parhaimmillaan oikeaan aikaan, kun elämään mahtuu keilailun lisäksi paljon muutakin.

– Tämä voitto oli osoitus myös siitä, että suurperhetaustallakin pystyy pelaamaan huipulla, kun vain tekee asioita oikein, Jähi summaa.

Jähi keilasi loppuottelussa 503 pistettä

Perjantaina koko Suomen joukkue palkittiin pronssimitaleilla. Lisäksi Tomas Käyhkö saavutti Mastersissa pronssia ja hän sai kaulaansa myös All Events -hopeamitalin, joka varmistui aikaisemmin. Käyhkölle kilpailuista peräti viisi mitalia kaulaan.

– Hienot kisat olivat, enkä ennen kisoja olisi ajatellut, että viisi mitalia täältä saavutan. Yli odotusten menivät. Tämä on raskas urakka, kun puolitoista viikkoa pitää keskittyä aivan täysillä jokaiseen osioon. Kolme henkilökohtaista mitalia tuntuu hyvältä. Hienosti kilpailut menivät koko joukkueelta, Käyhkö sanoo.

Jarmo Ahokas: ”Tuplasimme tavoitteen”

Maajoukkueen päävalmentajalle Jarmo Ahokkas ylisti Jähin pelaamista loppuottelussa.

– Jähi voitti upealla pelillä. Yli 500 pistettä tuossa paikassa kahteen sarjaan ja kyllä valmentajakin tärisi, kun EM-kulta ratkesi. Pitkä kisaurakka takana ja sitä vain koittaa antaa pelaajille kaikkensa radoilla, niin kyllä mahtavaa päättää näihin tunnelmiin kotikilpailut. Super hyvin Suomen joukkue suoritti näissä kilpailuissa.

Valmentaja Jarmo Ahokas ja Joonas Jähi

Ahokkaan mukaan tavoite oli ennen EM-kilpailuita 3-4 mitalia, joista yksi kultainen.

– Tuplasimme sen määrän ja Jähi voitti vielä kultamitalinkin. Joukkuekilpailun välierä harmittaa, kun siinä meillä oli tunne, että nyt on mahdollisuus kultaan. Se on ainoa pieni harmitus ja siitäkin tuli mitali. Suomen joukkue nappasi kuudesta lajista viidestä mitalin, niin voi antaa kyllä kiitoksen kaikille, jotka tässä olivat mukana.

Entä missä miesten maajoukkue menee tällä hetkellä, kun kotikisoista saalis oli näinkin upea?

– Jos kahdeksan mitalia saadaan, niin joukkue oli näissä kisoissa täysin oikea. Sitten kun miettii, että meillä on loistavia pelaajia vielä tämän joukkueen lisäksi, niin hyvässä tilanteessa ollaan.

Lasse Lintilä, Petteri Salonen ja Kimmo Lehtonen SKL:n Hall of Fameen 

Palkintojenjakojen päätteeksi Talissa oli yllätysohjelmaa, kun EM-mitalien lisäksi SKL nimesi perjantaina kolme pelaajaa SKL:n Hall of Fameen: Lasse Lintilän, Petteri Salosen ja Kimmo Lehtosen, joka päätti upean maajoukkueuransa näihin EM-kilpailuihin. Lintilän ja Salosen upeat maajoukkueurat ovat päättyneet jo aikaisemmin.

Petteri Salonen, Kimmo Lehtonen ja Lassen Lintilä

Tästä voit lukea perustelut kaikista kolmesta tuoreesta SKL:n Hall of Fame -valinnasta:

Hall of Fame -kolmikolle pidettiin oma seremoniansa EM-kilpailuiden viimeisten mitalienjakojen päätteeksi. Seremonia oli tunteikas Kimmo Lehtoselle, joka päätti samalla myös arvokilpailu-uransa miesten maajoukkueessa.

– Ihan mieletön tämä seremonia ja tunteikas asia on tämä Hall of Fame -nimitys, suuri kunnia. Harvoin olen sanaton, mutta nyt vähän olen. Hieno jättää maajoukkueura ja nämä kilpailut taakse, kun Jähi voitti vielä päätöspäivänä kultaa. Maajoukkuekeilaajille on Suomessa tällä hetkellä käytössä mielettömät eväät valmennuksen ja liiton puolesta. Toivon, että Suomessa aloittelevatkin keilaajat saisivat vielä enemmän kipinää, koska täällä keilailu on yhteisöllinen ja sosiaalinen laji ja se on hieno asia.

Viimeisistä EM-kilpailuista jää Lehtoselle lämmin muisto.

– Paljon tunteita oli mukana ja selvittiin kaikista hetkistä, myös niistä raskaista. Juuri sellaiset kisat olivat, kun arvokilpailuiden kuuluukin olla.

Teksti Henri Havusela

Kuvat: Kristian Törnqvist