10. Tauno Nieminen

(1919-1965)

Tauno Nieminen on yksi keilailumme suurista legendoista, todennäköisesti lahjakkain ja teknisesti taitavin, näitä kumpaakin jopa maailman mittakaavassa.

Nieminen tutustui keilailuun asuessaan Turussa 34-vuotiaana vuonna 1953. Ensimmäisen kilpailunsa hän keilasi seuraavana vuonna. Hämmästyttävän pian tämän jälkeen hän hallitsi kilpailuja ja rikkoi ennätyksiä. Niemisen vuonna 1956 tekemät Aninkaisten keilahallin seitsemän ja kahdeksan sarjan ennätykset 1595 ja 1885 kestivät rikkomatta 32 vuotta, eli vuoteen 1988.

Vuonna 1960 Nieminen muutti Helsinkiin ja kohta hänestä tuli kahden jäsenliiton suurmestari, toisena Suomessa.

Lyhyen, vain kymmenen vuotta kestäneen, keilailu-uransa aikana hän voitti lähes kaiken mahdollisen, mitä 1950-luvun lopussa ja 1960-luvun alussa oli tarjolla. 1958 hänestä tuli 5-miehisjoukkueen maailmanmestari Helsingborgissa. 1963 Meksikosta tuli parikilpailun hopeaa yhdessä Pentti Virtasen kanssa. Kuuluisin saavutus on hänen henkilökohtainen Euroopan mestaruutensa vuonna 1962 Besanconissa keilatuissa ensimmäisissä EM-kilpailuissa. Samoista kisoista hän voitti kultaa myös parikilpailussa ja 5-miehisjoukkuekilpailussa. Hopeaa hän voitti 6-miehiskilpailussa. Suomen mestaruuden Nieminen voitti kaksi kertaa.

Kolme kertaa Tauno Nieminen voitti AMF:n Gillette Cupin, joka oli World Cupin vastine 1950-60 lukujen taitteessa. Lisäksi hän oli suosittu tähti erilaisissa näytösotteluissa ympäri Eurooppaa, joita järjestettiin, koska siihen aikaan ei vielä ollut EM- ja MM-kilpailuja säännöllisesti.

Nieminen oli kuuluisa nimenomaan rytmikkäästä ja tasapainoisesta suorituksestaan, jonka hän pystyi toistamaan kerta toisensa jälkeen.

Tauno Nieminen oli siviiliammatiltaan Alkoholiliikkeen tarkastaja. Helsinkiin siirryttyään hän siirtyi ravintola-alalle ja hän toimi mm. Hotelli Tornin apulaisjohtajana. Vuoden ajan hän ehti toimia myös Suomen Keilailuliiton toiminnanjohtajana, ensimmäisenä sellaisena.
Hän oli myös erittäin arvostettu keilailun opettaja.

Tauno Niemisen menestyksen tien katkaisi aivan liian aikaisin raju syöpä, joka lopetti mestarin elämän kesken mahtavan uran.