Kilpailutoiminta

Tulosta

Ohjeet keilaajan henkilökohtaisista palkinnoista

Kaikki henkilökohtaisissa keilailukilpailuissa voitetut palkinnot ovat keilaajan henkilökohtaista verotettavaa tuloa. Ne on siis maksettava keilaajalle, eikä niitä voi kierrättää seuran kautta.

Rahapalkinto on veronalaista tuloa, josta voidaan ennakkoperinnässä vähentää siihen kilpailuun kohdistuneita välittömiä kustannuksia. Tästä seuraa, että jos rahapalkinto on kilpailumaksua ja siihen kilpailuun kohdistuneita välittömiä kustannuksia (kilpailumaksut ja matkakulut) pienempi, se voidaan maksaa ilman ennakonpidätystä suoraan pelaajalle käteen. Järjestäjän (seura) kirjanpitoon on tehtävä kuitti (kaavake SKL:n nettisivuilla), josta käy ilmi palkinnon ja kulujen suuruus. Kilpailun järjestäjän on tehtävä näistä kulut ylittävistä palkinnoista ilmoitus lopulliseen verotukseen. Myös keilaajan on ilmoitettava voitot lopullisessa verotuksessa. Lopullisessa verotuksessa keilaaja voi vähentää kaikki keilailusta aiheutuneet kustannukset (esim. välinekulut, jäsenmaksut yms.)

Mikäli keilaaja haluaa, että kuluja suurempi rahapalkinto maksetaan suoraan hänen tililleen, on järjestäjän tehtävä siitä ennakonpidätys (verokortti tai 60 %) sekä vuoden lopussa ilmoitus verottajalle.

Esinepalkintojen kohdalla oikea menettely on seuraava:

Esinepalkinnot ovat keilaajalle myös veronalaista tuloa. Niistä ei kuitenkaan toimiteta ennakonpidätystä. Kilpailun järjestäjä tekee suurista palkinnoista (100 € tai enemmän) normaalin vuosi-ilmoituksen. Alle 100 euron palkinnoista ilmoitusta ei tarvitse tehdä. Esineen laatu (esim. televisio) tulee merkitä ilmoitukseen. Palkinnonsaajan on ilmoitettava palkinnon arvo veroilmoituksessaan.

Lopullisessa verotuksessa esinepalkinnot arvioidaan 60–70 %:n arvoiseksi ns. käyvästä hinnasta, jollaisena pidetään yleensä hankintahintaa. Jos palkinto tai esine on saatu ilmaiseksi, käyväksi hinnaksi arvioidaan se hinta, jonka palkinnon saaja olisi saanut, jos hän olisi myynyt palkinnon.

Ilman ennakonpidätystä tämän palkinnon voi maksaa ainoastaan Suomen Urheilijoiden Tukisäätiön valmennusrahastoon keilaajan sinne avaamalle tilille.

Menettelytapa: Keilaaja ilmoittautuu Säätiön valmennusrahaston jäseneksi (kaavake SKL:n nettisivuilla) ja saa sieltä henkilökohtaisen viitenumeron. Keilaaja tekee kilpailun jälkeen laskun (kaavake SKL:n nettisivuilla), jossa on ao. viite kilpailun järjestäjälle, joka maksaa kilpailun palkinnon laskun mukaan valmennusrahaston tilille. Tukisäätiön valmennusrahastosta varat voidaan nostaa valmentautumiskuluista kertyviä alkuperäisiä kuitteja (kilpailukulut, harjoittelukulut, välinekulut, kuntosalikulut, lenkkeilyvarusteet jne.) vastaan (kaavake SKL:n nettisivuilla).

On suositeltavaa, että kaikki suoranaisia kilpailukuluja suuremmat palkinnot maksetaan Suomen Urheilijoiden Tukisäätiön valmennusrahaston kautta. Tämä on keilaajan ja järjestäjän kannalta yksinkertaisin menettely.

Katso myös palkintoihin liittyvät lomakkeet, laskut ja sopimukset täältä.

Linkkejä:
Suomen Urheilijoiden Tukisäätiö
Ilmoittautuminen valmennusrahastoon