Järjestötoiminta

Tulosta

Ranking säännöt 2017-2018

Hyväksytty hallituksen kokouksessa 26.4.2017

Kiertueelle otetaan 96 keilaajaa järjestyksessä seuraavalla tavalla:32 kauden 2016−2017 finaaliin selvinnyttä̈ keilaajaa

Naisten, miesten ja nuorten poikien maajoukkueryhmään nimetyt pelaajat valmentajien esitysten mukaanLoput pelaajat ilmoittautumisjärjestyksessä. Tässä vaiheessa ilmoittautuvien keilaajien ilmoittautumishetken keskiarvon on oltava 190 tai yli. Mukaan voidaan ottaa myös ulkomaalaisia, mikäli he täyttävät ehdot. Mikäli joku mukaan oikeutettu pelaaja luopuu paikastaan, saa sen ilmoittautumisjärjestyksessä seuraava.

Kiertueella keilataan kolme osakilpailua ja 32 eniten pisteitä keränneen keilaajan finaali.

Pelipäivät ovat seuraavat:
1. osakilpailu 16.-17.9.2017 Tampere, Kauppi
2. osakilpailu 14.-15.10.2017 Raisio
3. osakilpailu 3.2.2018 Helsinki, Tali
Kiertuefinaali 11.3.2018 Lahti

Kiertueen pelimaksu on 360 €. Pelimaksu maksetaan kolmessa erässä. Ensimmäinen erä kesäkuussa 2017 ja toinen ja kolmas erä ennen ensimmäistä osakilpailua. Kilpailumaksu on suoritettava eräpäivään mennessä, mikäli keilaaja aikoo osallistua kiertueelle. Mikäli joku keilaaja ei maksa kilpailumaksua eräpäivään mennessä, hän menettää paikkansa ja tilalle otetaan seuraava ilmoittautunut.

Pelimaksunsa maksanut pelaaja voi halutessaan luovuttaa pelipaikkansa yksittäisissä osakilpailuissa toiselle keilaajalle. Myös yksittäiseen osakilpailuun osallistuva pelaaja saa pisteitä (puolitetut pisteet koko kiertueelle osallistuviin verrattuna) ja on oikeutettu osallistumaan myös kiertuefinaaliin, mikäli kerätyt pisteet sinne riittävät.

Osakilpailujen palkinnot ja pisteet ovat:

 1. 1500 €                    100
 2. 900 €                       80                 
 3. 700 €                       65
 4. 600 €                       60
 5. 500 €                       50
 6. 400 €                       48
 7. 350 €                       46
 8. 300 €                       44
 9. 200 €                       34
 10. 200 €                       32
 11. 200 €                       30
 12. 200 €                       28

13.- 18. 200 €                   26-18 (kahden pisteen välein)
19.-32.                              14-1 (pisteen välein)

Kiertuefinaalissa palkinnot ovat:

Yleinen:

 1. 1500 €
 2. 900 €
 3. 700 €
 4. 600 €
 5. 450 €
 6. 300 €
 7. 200 €
 8. 200 €

9. – 17. 120 €

Takuupalkinnot:

Seniorit:

 1. 500 €
 2. 300 €
 3. 200 €
 4. 120 €
 5. 120 €

 Naiset:

 1. 500 €
 2. 300 €
 3. 200 €
 4. 120 €
 5. 120 €

 Nuoret alle 23-vuotiaat:

 1. 400 €
 2. 300 €
 3. 200 €
 4. 120 €
 5. 120 €

Kiertuefinaali: 

Kiertuefinaaliin pääsee ensin 5 parasta jokaisesta erityisryhmästä, ja tämän jälkeen 17 parasta siten, että em. erityisryhmäläiset on poistettu laskennasta. Kaikkiaan 32 keilaajaa. Eritysryhmistä finaaliin 5 seniorinaista tai –miestä, 5 naista sekä 5 alle 23-vuotiasta naista tai miestä, tässä järjestyksessä. Finaalipaikan voi saada vain yhdestä kategoriasta ja pelaaja voi saada vain yhden finaalipaikan. Kiertuefinaali pelataan 11.3.2018 Lahden keilahallissa.

Osakilpailujen 8 eniten pisteitä kerännyttä mieskeilaajaa pääsevät Miesten A-SM-finaaliin, olettaen, että he pelaavat alkukilpailun.

Kiertuefinaalissa yksi keilaaja voi voittaa ainoastaan yhden palkinnon. Mikäli keilaajan tulos oikeuttaa useampaan palkintoon, hänet palkitaan rahallisesti suurimmalla palkinnolla ja takuupalkinto (seniorit, naiset, nuoret) jätetään jakamatta.

Osakilpailujen pelitapa on seuraava: 

Pelaajat jaetaan A- ja B-ryhmiin, jotka molemmat keilaavat kahdeksan sarjaa am . Ensin toinen ryhmä 8 sarjaa, jonka jälkeen suoritetaan ratahoito ja tämän jälkeen toinen. 

Molempien ryhmien 4 parasta sekä lisäksi 10 tuloksen perusteella (yhteensä 18 keilaajaa) jatkavat sunnuntaina (Talissa ratahoidon jälkeen) kuusi sarjaa am (kolme pelaajaa rataparilla) alkukilpailun (8 sarjaa) pisteisiin. Tämän jälkeen kahdeksan parasta keilaavat ratahoidon jälkeen vielä Round-robinin 14 sarjan pisteisiin.

Round-robin (eli jokainen jokaista vastaan)  

Kaikki pelaajat pelaavat toisiaan vastaan yhden sarjan ottelun amerikkalaisella pelitavalla (ei Match play) ennakkokaavion mukaan. Ennakkokaavio määrää aloittajan (vasemmanpuoleinen rata). Voittobonus on 30 pistettä ja tasapelibonus 15 pistettä. Tasatuloksen sattuessa bonukset jaetaan myös eritasoituksen omaavien pelaajien kesken.

Mikäli osakilpailu televisioidaan, pelataan vielä neljän parhaan keilaajan pudotuspelit (yhden sarjan otteluita) 22 sarjan jälkeen. 

Pudotuspeli (porrasfinaali ns. stepladder)  

Pudotuspeleihin selviytyneet pelaavat toisiaan vastaan yhden sarjan ottelun Match play -pelitavalla. Hävinnyt putoaa pelistä voittajan jatkaessa eteenpäin. 

Tasatuloksen sattuessa pelaajat suorittavat yhden heiton uusinnan. Tarvittaessa uusintoja jatketaan, kunnes voittaja on selvillä. Naisten tasoitus ei heikennä asemaa tasapelitilanteessa. Uusinnassa korkeammalle sijoittunut pelaaja saa valita aloittajan ja aloitusradan. Molemmat keilaajat heittävät samalla radalla. Mikäli tämä heitto ei tuo ratkaisua, sama menettely uusitaan, kunnes voittaja selviää. Aloittaja ja rata vaihtuvat joka kerralla. Uusintaheitoissa naisilla ei ole tasoitusta. 

Lämmittely  

Ennen jokaista blokkia pelaajilla on kymmenen (10) minuutin lämmittely aloitusrataparilla. Ennen sijoitussarjaa molemmilla pelaajilla on kaksi lämmittelyheittoa rataparin molemmilla radoilla. Ennen jokaista pudotuspeliottelua molemmilla pelaajilla on neljä lämmittelyheittoa rataparin molemmilla radoilla. 

Tasapelisääntö  

Mahdollisissa tasatilanteissa, kaikissa muissa tilanteissa paitsi pudotuspelissä, ratkaisee parempi viimeinen sarja. Jos sekin tasan, niin sitä edellinen sarja jne. Naisten tasoitus lasketaan mukaan ja se ei heikennä naisen asemaa tasapelitilanteessa.

Jos pelaaja heittää väärällä radalla ja tekee kaadon, se hylätään ja pelaaja heittää uuden heiton oikealla radalla.

Jos pelaajalla jää jotain pystyyn väärällä radalla heitettäessä, kaatuneet keilat lasketaan pelaajan tulokseen ja pelaaja heittää̈ paikkoheiton. Tämän jälkeen peliä jatketaan siinä järjestyksessä kuin sen olisi pitänyt alkuperäisen järjestyksen mukaan mennä.

Mikäli rataparin kaikki pelaajat ovat ehtineet heittää väärällä radalla, ei heittoja uusita. Tämän jälkeen peliä jatketaan siinä järjestyksessä kuin sen olisi pitänyt alkuperäisen järjestyksen mukaan mennä.

Sama sääntö pätee myös väärällä vuorolla heitettäessä.

Käytettävät rataolosuhteet päättää SKL:n Kilpailu- ja sarjavaliokunta. Osakilpailujen ja finaalin rataolosuhteet julkaistaan viimeistään kolme viikkoa ennen osakilpailua/finaalia.

17 osakilpailuista eniten rankingpisteitä kerännyttä keilaajaa pääsee Kiertuefinaaliin, joka pelataan  14.05.2016    

 Jos Kiertuefinaalin pääsyrajalla on kaksi tai useampia keilaajia, määritetään heidän keskinäinen paremmuutensa seuraavasti:

a.      Paras osakilpailusijoitus, sitten toiseksi paras osakilpailusijoitus jne.

b.      Jos nämäkin ovat samat, osakilpailuissa keilattujen sarjojen keskiarvo mukaan lukien mahdolliset tasoitukset.

 Kiertuefinaalin pelitapa:

 Pelaajat pelaavat kahdeksan sarjaa amerikkalaisittain (neljä palaajaa rataparilla) joka sarjan jälkeen rataparia vaihtaen. Alkupelin kahdeksan sarjan jälkeen kahdeksan parasta keilaavat ratahoidon jälkeen round robinin ilman sijoitussarjaa.

 Mikäli finaali televisioidaan , pelataan vielä neljän parhaan pudotuspelit (yhden sarjan otteluita) 16 sarjan jälkeen.  

Round robin, mahdolliset pudotuspelit ja lämmittelyt pelataan kaikissa osioissa kuten osakilpailuissa.  

Kilpailussa naiset saavat tasoitusta kahdeksan (8) pistettä sarjassa. Tämä tasoitus ei heikennä naisten asemaa mahdollisessa tasatilanteessa.

Kilpailunjohtaja on Jarmo Tamminen. Kiertueen juryyn kuuluvat Tiina Viljakka ja Sami Järvilä.

Kiertuefinaaliin selviytyneet keilaajat ovat itseoikeutettuja osallistumaan Rankingiin seuraavalla kaudella. Muut valintatavat ja -kriteerit määritellään aina erikseen.

Muilta osin noudatetaan Suomen Keilailuliiton kilpailusääntöjä.