Ranking

Tulosta

Huikeaa keilailuviihdettä

18.02.2017

Tämän kauden Rankingfinaali päättyi huikealla tavalla, vaikka Kert Truus olikin suvereeni voittaja. Kakkossijasta ja edustuspaikasta Meksikon maailmancupiin käytiin äärimmäisen jännittävä taistelu, joka päättyi juniori-ikäisen Niko Oksasen eduksi viiden pisteen erolla Petteri Saloseen.

Rankingfinaalin voittajasta ei ollut minkäänlaista epäselvyyttä, niin vakuuttavaa oli GB:a edustavan Kert Truusin keilailu tänään. Hän keilasi kahdeksan sarjaa keskiarvolla 240,1 ja teki sitten round robinin seitsemään sarjaan 1602 ja otti voiton 356 pisteen erolla kakkoseen.

Kert Truus olikin yhtä hymyä tullessaan juttutuokioomme, voiton merkitys loisti hänen silmistään.
- En oikein vieläkään usko, että voitin tämän. Olen kasvanut täällä Suomessa keilaajana todella paljon. Kaiken kokemuksen, mitä minulla on, olen saanut täällä. Tämä voitto merkitsee minulle aivan äärimmäisen paljon, Kert kertoi.
- Olen ollut todella lähellä isoa voittoa monta kertaa, mutta aina, kun on pitänyt tehdä isoja muutoksia lopussa, en ole siihen pystynyt. Olen myös alkanut yliyrittää, enkä ole pystynyt keskittymään omaan peliini. Tänään olin myös henkisesti todella vahva, en päästänyt ajatuksia voitosta mieleeni, vaan keskityin jokaiseen heittoon. Voittaa nämä kaverit round robinissa on jotain todella suurta. Olen tottunut katsomaan näitä kaikkia legendoja ylöspäin ja niin teen edelleen, mutta pelaaminen heidän kanssaan on aivan mahtavaa, ensimmäisen kerran 11-vuotiaana Suomessa turnausta pelannut Kert kertoi.

23-vuotias Kert oli jokunen vuosi sitten pari vuotta melkein kokonaan poissa keilaradoilta. Paluun hän teki kaksi vuotta sitten ja nyt hän keskittyy täysillä keilailuun.
- Keilailu on nyt ykkösjuttu minulle, opiskelun lisäksi. Voitto antaa varmasti lisää itseluottamusta ja rohkeutta tehdä muutoksia seuraavissa isoissa turnauksissa, hän päätti.

18-vuotias Niko pelaa nyt viimeistä vuottaan junioreissa. Tänään otettu toinen sija ja edustuspaikka maailmancupiin osoitti, että hän on valmis isoihinkin saappaisiin. Round robinin alku ei ollut hänelle helppo, kolmesta ensimmäisestä pelistä tuli tappio ja kakkospaikan otti Juhani Tonteri. Takana aivan tuntumassa oli pitkään Olli Pakonen.

Ennen viimeistä sarjaa kakkospaikka oli vahvasti Niko Oksasen käsissä. Pakonen oli 98 pisteen päässä, Tonteriin eroa oli 119 pistettä ja Petteri Saloseen 138 pistettä. Viimeinen sarja näytti muodollisuudelta. Sitä se ei sitten tosiaankaan ollut. Olli Pakosen veto ei riittänyt nousuun Nikon haastajaksi, vaikka tällä olikin paljon ongelmia päätössarjassa, mutta tuloslistaa hämmentämään nousi vielä Petteri Salonen. Nikon tauluun tuli reikä sinne tänne ja Petteri ajoi kaatojonoilla häntä kiinni. Viimeiseen ruutuunsa Niko otti kaadon, mutta ei toista ja hetken oli epäselvää, menikö Petteri ohi.

No, ei mennyt, eroa jäi viisi pistettä. Nikon päätössarja oli tappion tuonut 150, Petterin 253, jolla hän otti myös voittobonukset Pakoselta.
- Tuntuuhan tämä aivan huikealta. Ehkä en vielä ihan ymmärrä, että sain edustuspaikan maailmancupiin. Hyvältä tuntuu kyllä, Niko huokaisi.

Nuoresta iästään huolimatta Niko on kokenut keilaaja ja oli nytkin melko hyvin tilanteen tasalla.
- Suurin piirtein tiesin, että oma peli riittää. Se oli vaan siiten aika erilainen ratapari, pallot ottivat tosi aikaisin kiinni ja radoissa oli keskenäänkin iso ero. En oikein päässyt siitä jyvälle, tuli reikiä paksuista osumista ja, kun yritin tehdä muutoksia, jäi reikiä vajaistakin osumista, Niko kertasi ratkaisuhetkiä.
- Petteri tuli aika puskista peliin mukaan ja minulla oli siinä omassa pelissä riittävästi miettimistä, etten muita kyllä ehtinyt seuraamaan. Kyllä minä vähän ajattelin, että tupla pitää tehdä siihen kymppiruutuun. Ensimmäisen sain, mutta en toista ja ajattelin, ettei enää riitä.
Sitten, kun tulos tuli taululle, tunne oli aika hieno, Niko hymyili.

Niko on saavuttanut junioreissa paljon kaikenlaista, EM-mitaleja on melkoinen värien kirjo. Tämä oli nyt eräällä tavalla uran hienoin saavutus.
- Olen aika huono laittamaan näitä arvojärjestykseen, mutta on tämä nyt miesten tasolla isoin saavutus.
Taliin tullessaan Niko ei vielä mahdollista Meksikon reissua miettinyt, mutta päivän mittaan sekin ajatuksiin hiipi.
- Finaalin aikana tietenkin alkoi tulla ajatuksia maailmancupin paikasta ja siitä tuli vaan lisää potkua peliin. Lopussa tietenkin, kun tajusin, että tosissaan siitä paikasta taistelen, niin tuli myös painetta. Niitä kisoja kohti pitää vaan taas alkaa treenata kovemmin. Kun tästä pomppaa miehiin, on se aika iso kuilu, Niko tuumasi.

Petteri Salonen oli siis kisan kolmas, Olli Pakonen neljäs 44 pisteen erolla Niko Oksaseen. Seuraavilta sijoilta löytyvät Juhani Tonteri, Joonas Jehkinen, Perttu Jussila ja Teemu Raatikainen.

Seuraavan kerran Talissa jännitetään miesten ja naisten SM-liigakierroksilla maaliskuun puolen välin tienoilla. Sitten ollaankin jo lähellä junioreiden EM-kilpailuja, jotka alkavat heti liigafinaalien jälkeen huhtikuun 9. päivä.

Seija Lankinen

Tulokset


« Palaa