USBC Mastersin porrasfinaali Las Vegasissa ei ollut kovin suurinumeroinen, mutta jännittävä ja dramaattinen se oli. Siinä mielessä mentiin kaavojen mukaan, että paremmin sijoitettu voitti jokaisen neljästä ottelusta. Näin myös loppuottelussa, jossa kahden yllättäjän, ilman PBA-titteleitä olevien keilaajien kesken keilatun matsin voitti kilpailun ainoa voittamaton mies, DeeRonn Booker. Patrick Dombrowski kaatui 217-178.

Booker ei loistanut 15 sarjan karsinnassa, hän pääsi loppukilpailuun sijalta 59, vain kymmenen pisteen turvin. Loppukilpailussa hän voitti kaikki kuusi otteluaan, mm. puolustavan mestarin Anthony Simonsenin, hallitsevan Vuoden Keilaajan EJ Tackettin ja karsintakolmosen Sam Cooleyn. DeeRonnin heitto teknisenä suorituksena on kaukana tehokkaasta. Toki se on tasapainoinen ja rytmikäs, mutta kotoisin 1960-luvulta. Hänen heilurinsa on matala, juuri ja juuri takapuolen yläpuolella, eikä pallossa ole läheskään samaa vauhtia ja määrää kierroksia, kuin suurimmalla osalla kilpakumppaneista. Mutta osumatarkkuus kaverilla on mahtava ja sitähän tämä keilailu on, tarkkuuslaji. Ja vielä mielenkiintoinen tieto meille tavallisille keilaajille, Dee ei käytä paikkopalloa kuin kympin paikkaamiseen, kaikki muut pulikat hoituvat kaatopallolla. Vaikka hän oli ylimmällä portaalla, ja ansaitusti, oli hänen voittonsa silti todellinen jymypaukku.

Loppuottelu alkoi Dombrowskin tuplalla, kun Dee vetäisi ykkösruudussa ilmeisesti hermostuksissaan ylipuolelle. Siitä selvittiin ysikeilan paikolla. Kuusi ruutua hän teki aina kaadon vasemmalla radalla ja paikkasi oikealla. Patrick missasi tuplansa päälle kotiportin ja viitosruutuun jäi pystyyn stereot, neljä keilan reikä. Viidennessä ruudussa Booker johti 20 pisteellä esittämättä oikein mitään. Viidennen ruudun kaato oli onnekas, aivan nokkaan mennyt lyönti jätti nelos-ysin, mutta ne molemmat kaatuivat. Dombrowski tuli lähelle tuplallaan. Seitsemännessä ruudussa Booker teki ensimmäisen, ja ainoan, kaatonsa oikeanpuoleisella radalla ja piti eron 20 pisteessä. Kasiin hänen heittonsa oli aivastuksen vajaa jättäen kympin pystyyn ja yleisö huokasi raskaasti. Mutta draaman kaaren mukaan ykköskeila tuli hitaasti vierien pöydän poikki ja kaatoi sen aivan viime hetkellä ennen keilannostokoneen kosketusta. Patrickin vastaus meni pahasti ylipuolelle ja pystyyn jäi ”pässinkeila” viitonen. Paikko siitä ja kaato ysiin jätti tilanteeksi sen, että kaksi hyvää ehjää ruutua riitti Bookerille voittoon. Hän ilmeisesti tiesi itsekin tuon, kun paineiden alla sutaisi ysiruudun avauksen ylipuolelle, mutta tuurilla vain kolmonen jäi pystyyn. Hän sen paikkasi ja löi kymppiruudun avauslyönnin taskuun saaden palkinnoksi imuysin. Kaverin ilmekään ei muuttunut ja paikko oli varma. Ylimääräisellä lähti yhdeksän keilaa ja voitto ratkesi, 217. Dombrowskin kymppiruutu oli iso tyhjä ja hän jäi 178 pisteeseen.

Näissä jenkkilähetyksissä on totuttu siihen, että pelin ratkettua voittaja syöksyy kiertopalkinnon kimppuun ja alkaa riehua ympäri aluetta niin, että vastustaja tuskin saa oman pelinsä päätettyä. Mutta tämä mies heilautti kättään yleisölle ja väläytti valkoista hammasriviään ja meni paikalleen istumaan odottaen Patin viimeistä ruutua. Pystiin hän ei koskenut, ennen kuin Yhdysvaltain Keilailuliiton puheenjohtaja Melissa McDaniel sen hänelle ojensi. Toimittaja Kimberly Pressler kysyi taustatietoihinsa viitaten: ”Osasitko pikkupoikana pyörällä keilahallille polkiessasi kuvitella, että joskus olisit tässä tilanteessa?” DeeRonn vastasi pienen empimisen jälkeen: ”Kyllä. Jo pienestä pitäen uskoin, että jonain päivänä pystyn tähän. En mene minnekään, näette minua vielä. En juuri nyt löydä sanoja, mutta ehkä seuraavalla kerralla pystyn vastaamaan paremmin”. Sitten seurasi pakolliset kiittelyt joka taholle. ”Tämä inspiroi minua inspiroimaan muita tavoittelemaan unelmiaan. Teen sitä, mitä todella rakastan, haluan tehdä tätä jatkossakin, olla täysipäiväinen ammattilainen”, Booker lopetti haastattelun ja lähti esittelemään palkintoaan perheelleen.

Välierässä Dombrowski murskasi Jason Belmonten haaveen viidennestä Masters-voitosta, ja millä tavalla. Belmo keilasi hitaampaa vasenta rataa kuutosmerkistä ja oikeanpuoleista viitosesta. Pat veteli molempia viitosen tienoilta. Aussi aloitti 2-10 reiällä, mutta takoi jatkoksi triplan. Jenkki teki alkuun triplan, ja paikkasi kaksi seuraavaa ruutua. Hän johti puolisarjassa kymmenellä pisteellä. Kuudenteen hänen heittonsa karkasi nokkaan ja jätti viiden keilan reiän. Paikolla lähti neljä, mutta tyhjä se oli silti. Belmo johti peliä kuudella silmällä, mutta kaatoja ei tullut. Dombrowskin tupla nosti hänet jälleen johtoon, mutta maailmansa mureni kasiruudun 2-10 tyhjään. Kun viimeiseen ruutuun ei tullut tuplaa, riitti Belmolle ehjä voittoon ja jatkopaikkaan. Hänen heittonsa meni pahasti vajaaksi ja jätti ensin pystyyn keilat 2,8, ja 10. Kakkonen kaatui pois, mutta voittaakseen Jasonin piti paikata kasi-kymppi. Eihän siitä mitään tullut ja Dombrowski voitti sarjan pistein 198-193. Belmo tuskaili moneen kertaan ääneen: ”Miksi en tehnyt sitä, miksi en tehnyt sitä…” Minulle jäi epäselväksi, mistä oli kyse, mutta tosiasiaa se ei muuttanut. Haave major-voitosta numero 16 siirtyi tulevaisuuteen.

Illan kakkosmatsi oli kengurumaan sisäinen välienselvittely: Sam Cooley vastaan Belmo. Cooley teki kakkosruutuun ison reiän, 3-4-6-7, jonka hän paikkasi. Jatkossa molemmat kaverit tekivät tuplan ja puolivälissä Belmo johti kahdella pisteellä. Siitä eteenpäin hän paukutti neljä kaatoa putkeen ja kun Sam ei saanut kuin yhden ruksin, kallistui kisa kokeneemman eduksi. Ja varmemmaksi vakuudeksi Cooley missasi huonolla avauksella jättäneensä kotiportin ja homma oli selvä. Belmonte voitti 222-191.

Illan ensimmäisessä pelissä Cooley hoiteli Englannin Richard Teecen 205-180. Richie aloitti tuplalla, mutta jatko toi tyhjän 2-10 kuvasta ja kymppimissin. Sam karkasi, vaikka teki seitsemän ruutua kaato-paikkoa. Kahdeksanteen syntyi tarvittava tupla ottelun voittoon.

PBA:n keilaajat matkaavat ensi viikoksi Michiganiin, Detroitin kupeeseen, missä lähes kolmen viikon ajan keilataan World Series of Bowlingia, viiden kilpailun kisarypästä, joka huipentuu kauden neljänteen majoriin, PBA World Championshipiin. Mukana tuossa räyhässä ovat Tomas Käyhkö ja Jarno Lahti sekä Kaaron Salomaa.

 

Pekka Korpi

Kuva PBA

USBC Mastersin tulossivulle

PBA:n sivuille

Linkki PBA:n Facebook-sivulle, jossa näkyy DeeRonn Bookerin voittoheitto