Ensi viikolla päästään jännittämään suomalaisten onnistumisia arvokisaradoilla, kun Euroopan mestarien cup, tuttavallisemmin ilmaistuna ECC, keilataan Berliinissä  23.-29. lokakuuta. Suomelta matkaan lähtevät miesten hallitseva kolminkertainen Suomen mestari Tomas Käyhkö, naisten hallitseva kaksinkertainen Suomen mestari sekä hallitseva ECC-kultamitalisti Essi Pakarinen ja naisten tämän vuoden SM-hopeamitalisti Roosa Lundén. 

ECC:ssä kilpailu tulee olemaan kovaa, kun peräti 35 maata osallistuu mukaan. Keilaseura Kouvolan All Starsissa keilaava Essi Pakarinen, 24, teki huiman tempun lähes tasan vuosi sitten Tshekin Olomoucissa voitettuaan Euroopan mestarien cupin kultaa ensimmäisissä aikuisten arvokilpailuissaan. Pakarisen kultamitalin ansiosta Suomi sai tämän vuoden ECC:n naisten kilpailuun kaksi edustajaa. Pakarisen lisäksi Euroopan kärkinaisten kanssa kisaamaan lähtee Helsingin GB:tä edustava Roosa Lundén, joka kohtasi Pakarisen keväällä naisten SM-kilpailuiden loppuottelussa ja ylsi hopealle. Jo nuorena aikuisten arvokilpailuihin murtautunut 29-vuotias Lundén lähtee edustamaan Suomea vuosien tauon jälkeen.

– Odottavaiset ja hyvät fiilikset ovat ennen lähtöä. Ihan rentoon tavalliseen tahtiin on valmistautuminen näihin kisoihin mennyt. Olen toki keilannut hyvän määrän, mutta en mitään super spurttia ole ottanut. Hyvä, että kilpailuissa pelataan paljon sarjoja ja tulos ratkaisee. Uskon, että pääsen hyvin tuohon rytmiin mukaan ja keskittymään hyvään keilaamiseen. Mukava vetää tauon jälkeen maajoukkuepaita päälle, Lundén kertoo.

Essi Pakarinen lähtee hallitsevana mestarina kilpailuihin ja kokee, että viime vuoden kokemuksesta on hyötyä tänä vuonna.

– Hyvillä ja luottavaisin mielin lähden kisoihin. Keilaaminen on tuntunut hyvältä ja onnistumisia on tullut, niin hyvä fiilis on ennen lähtöä. Viime vuodesta muistiin on jäänyt se, että ECC:ssä pelataan paljon sarjoja, joten on myös mukava, että viime vuodelta siitä on kokemusta. Se on myös hyvä asia, ettei kilpailu ole sellainen, jossa pelataan vain muutama sarja ja sitten se on siinä. Pelaajille on hyvä, että saa pelata paljon. Henkisesti kilpailu on rankka, mutta formaatista tykkään, hallitseva kultamitalisti Pakarinen sanoo ja jatkaa.

– Totta kai parhaan mukaan puolustan mestaruutta ja sen uusiminen on tietysti tavoite. Ei tässä vähempään pidä tyytyä, Pakarinen naurahtaa hyväntuulisena.

 

Roosa Lundén (vas.) ansaitsi paikan ECC:ssä saavutettuaan keväällä SM-hopeaa. Kuvassa oikealla Eliisa Hiltunen.

Miesten kilpailussa Suomea edustaa historialliset kolme peräkkäistä SM-kultaa saavuttanut Varkauden Mainarien Tomas Käyhkö. Viime vuoden ECC:ssä Käyhkö, 26, sijoittui 11. ja hakee nyt isompaa onnistumista.

– Kiva, että pääsee nyt arvokilpailut pelaamaan, kun MM-kisoihin emme osallistuneet. Se viime vuoden kilpailu ei mennyt omalta osaltani putkeen, joten siitä lähdetään parantamaan. Euroopassa uretaanipalloilla pelaaminen on ollut viime vuosina isossa roolissa ja sitä olen itsekin harjoitellut. Toivotaan, että tänä vuonna tulee parempaa menestystä. Peliformaatti sopii minulle. Mitä enemmän sarjoja, sen parempi. Jos tulee esimerkiksi heikompi startti, niin on hyvin aikaa vielä parantaa, Käyhkö pohtii.

 

Tomas Käyhkö tavoittelee viime vuotta korkeampia sijoituksia.

 

Berliinissä Suomen pelaajien valmentaja on viime vuoden tavoin Heli Turja, joka odottaa tulevaa viikkoa rauhallisin mielin.

– Tosi hyvillä mielin lähdemme kisoihin ja meillä on todella hyvät pelaajat radoilla Berliinissä. Kaikki kolme ovat hyvässä kunnossa. Siitä on hyvä lähteä katsomaan, mitä viikko tuo tullessaan. Olen pelaajien kanssa yhtä mieltä siitä, että kisojen formaatti on meille hyvä asia. Kaikki kolme ovat tottuneet pelaamaan paljon ja pelikunnosta menestyminen ei ole kiinni. Kaikilla tehot säilyy, vaikka pelataan paljon sarjoja, Turja kehuu.

Suomen joukkue matkustaa Berliiniin sunnuntaina, minkä jälkeen ensi maanantaina ohjelmassa ovat viralliset harjoitukset ja avajaisseremonia. Kisat alkavat pelien osalta ensi tiistaina ja ECC:n peliformaatti on tuttuun tapaan sarjoja täynnä: Kilpailun aikana pelaajat keilaavat sekä miehissä että naisissa kolme kahdeksan sarjan blokkia. 24 sarjan jälkeen 16 parasta jatkavat kahdeksan sarjaa, minkä jälkeen kahdeksan parasta pelaavat vielä neljä sarjaa, jonka jälkeen neljä parasta semifinalistia ovat selvillä. Mitalipelit keilataan lauantaina 28. päivä lokakuuta.

Tämän vuoden ECC:ssä toisessa blokissa eli sarjojen 9-16 aikana käydään myös ”mixed doubles” parikilpailu. Näistä kahdeksasta sarjasta parien yhteenlaskettujen pisteiden perusteella palkitaan parikilpailun mitalistit ensi viikon keskiviikkona.

Linkkejä ECC:n seuraamiseen:

ECC:n kotisivut

Aikataulut

Osallistujamaat 

Tulossivu 

 

Teksti: Henri Havusela