Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen on myöntänyt kesälajien valmennus- ja harjoitteluapurahat. Keilaajista 10 tuhannen euron apurahat myönnettiin Tomas Käyhkölle ja Niko Oksaselle. Kuuden tuhannen euron apurahat puolestaan myönnettiin Jesse Ahokkaalle ja Peppi Konsterille.

Apurahoja myönnettiin yhteensä 152 urheilijalle ja he saavat yhteensä 1 384 000 euroa. Suurimman, 20 000 euron apurahan saa 21 urheilijaa. 46 urheilijaa saa 10 000 euron ja 84 urheilijaa 6 000 euron suuruisen apurahan. Määrällisesti eniten apurahoja myönnettiin yleisurheiluun.

Apurahaa myönnettäessä otetaan ensisijaisesti huomioon urheilijan tulos- ja menestyskehitys suhteessa lajin kansainväliseen tasoon ja kehitykseen sekä sen lisäksi menestys kansainvälisissä arvokisoissa.

Apurahaa ei myönnetä urheilijoille, joiden verotettavat tulot tai selkeästi osoitettavissa olevat kilpailupalkkiot viimeisimmässä vahvistetussa verotuksessa (2020) ylittävät 80 000 euroa.

– Onnistuneesti läpiviedyt olympia- ja paralympiakisat koronan keskellä tarjosivat urheilijoille tasokkaita kilpailuita ja selkeän arviointiperustan myös urheilija-apurahojen jakoon. Nuorten apurahojen määrän kasvaessa vauhditetaan myös urheilijasukupolven vaihdosta uuden olympiadin alkaessa, sanoo tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen.

Keilaajille myönnetyt apurahat:

Käyhkö Tomas                   10 000

Oksanen Niko                     10 000

Ahokas Jesse                     6 000

Konsteri Peppi                    6 000

10 000 euron suuruinen apuraha voidaan myöntää sellaisille yksilölajien urheilijoille, jotka ovat kansainvälisissä arvokilpailuissa tai muissa vastaavissa kansainvälisissä kilpailuissa vakiinnuttaneet tasonsa 16 parhaan joukkoon olympialajeissa ja 8 parhaan joukkoon paralympialajeissa. Heidät arvioidaan tulevaisuuden pistesijaurheilijoiksi olympialajeissa ja mitaliurheilijoiksi paralympialajeissa.

6 000 euron suuruinen valmennus- ja harjoitteluapuraha on tarkoitettu yksilö- ja joukkuelajien nuorille urheilijoille, jotka urheilu-uran kehityksen perusteella arvioidaan tulevaisuuden arvokilpailumenestyjiksi. Vuoden 2022 apuraha-arvioinnissa nuoren urheilijan yläikärajaksi vammattomien urheilijoiden osalta määritettiin 25 vuotta (v. 1997 syntyneet ja sitä nuoremmat). Urheilijan menestyspotentiaalia arvioidaan vertaamalla hänen tulos- ja suoritustasoaan aikuisten kansainväliseen tasoon.

Lähde:

Opetus- ja kulttuuriministeriön tiedote