Pepin päiväkirja on lyhyt, kolmiosainen juttusarja, jossa ensimmäistä kertaa Yhdysvaltoihin PWBA-ammattilaiskiertueelle lähtenyt Peppi Konsteri jakaa kokemuksiaan radoilta, ja niiden ulkopuolelta.

19-vuotias Peppi Konsteri on ehtinyt niittää menestystä Suomen radoilla ja seistä useita kertoja palkintokorokkeella myös arvokisoissa. Tänä keväänä ja kesänä on edessä täysin uusi kokemus, kun hän lähti Yhdysvaltoihin tekemään debyyttinsä ammattilaiskiertue PWBA:ssa.

Konsteri lähti Suomesta reilu viikko sitten. Edessä oli ensin koneen vaihto Dallasissa, mistä matka jatkui San Franciscoon. Siellä häntä oli vastassa saksalainen Birgit Noreiks, joka keilaa niin ikään PWBA-kiertueella. Ensimmäinen kilpailuetappi oli Stockton Open, reilun sadan kilometrin päässä San Franciscosta.

– Alustava suunnitelma oli, että olisimme ajaneet heti San Franciscosta Stocktoniin, mikä kestää noin kaksi tuntia. Molemmilla oli siinä kuitenkin lennot takana, enkä saa ikäni puolesta ajaa vuokra-autoilla, joten jäimme San Franciscoon yhdeksi yöksi ennen kuin jatkoimme matkaa, Konsteri sanoo.

Ensimmäinen kilpailukoitos Stocktonissa

Stocktonissa 4.-6. toukokuuta pelattu Stockton Open toimi paikkana Konsterin PWBA-debyytille. Suurta jännitystä hän ei tuntenut, mutta ylipäätään rapakon takana keilaaminen ja eläminen tuntui ajatuksena hämmentävältä.

– Olo oli aika sekava koko ensimmäisen viikon. Kesti kauan hahmottaa, että olen nyt oikeasti täällä Yhdysvalloissa. Ennen kisaa olin kuitenkin aika rauhallinen. Sain kilpailuun hyvän pöydän, missä oli rentoa porukkaa, kuten Breanna Clemmer ja Shayna Ng. Juttelimme paljon heittojen välissä ja sanoin heille muun muassa, että jos teen jotain sääntöjen vastaista, niin kertokaa heti. Siinä sai kuvan, että ammattilaiskiertueella on rennompaa, mitä olin ajatellut. Se tosin riippuu varmasti paljon siitä, että kenen kanssa keilaat, Konsteri kuvailee.

– Täällä on voimassa double jumping -sääntö, joten pitää katsoa viereiset rataparit ennen kuin heittää. Olin alkuun ymmärtänyt, että sitä ei ole, joten se tuli hieman yllätyksenä. Mutta se on kirjoitettuna sääntönä hankalamman kuuloinen kuin mitä lopulta käytännössä. Täällä täytetään myös vielä pöytäkirjaa, mitä ei Suomessa enää niin paljoa tehdä.

Rikkinäinen kenkä tuotti murheita avauskilpailun aikana.

Kilpailuolosuhteet poikkeavat Suomesta paljonkin, jos kaikki pienet yksityiskohdat ynnätään yhteen, vaikka itse heittosuorituksen tekeminen onkin käytännössä samanlaista paikasta riippumatta.

– Pelitahti on todella hidasta Suomeen verrattuna. Lähdin aamulla puoli kahdeksalta hallille ja tulin takaisin vasta illalla puoli kymmeneltä. Kuuden sarjan keilaamiseen meni reilu neljä tuntia ja niitä blokkeja pelattiin kaksi samana päivänä. Stocktonissa joka toinen pöytä pelasi lisäksi viidellä pelaajalla, mikä vaikuttaa paljonkin. Moni keilaaja ottaa myös rauhassa sen oman aikansa ennen heittoaan, Konsteri avaa eroja.

Ensimmäiseen kuuden sarjan blokkiin Konsteri keilasi hienosti pisteet 1331, mutta toiseen kertyi tulosta vaatimattomammin 1177. Sijoitus oli lopulta 35:s, kun 24 parasta eteni 12 sarjan jälkeen jatkopeleihin.

– Ensimmäisen blokin keilasin todella hyvin ja oli kiva, että tuli tulostakin sen mukaisesti. Kevät on ollut aika vaikea, niin onnistuminen toi helpotusta. Toisessa blokissa kenkäni hajosi kymmenen minuuttia ennen treenejä. Sain kenkää korjattua, mutta se vaikutti lopulta enemmän kuin ensin ajattelin. En saanut alkuun normaalia heittoani käyntiin, eikä ollut niin paljoa luottoa, kun mietti kestääkö kenkä, Konsteri kertoo.

– Kisan olosuhde oli helpompi kuin odotin, ja se näkyi yleisesti tuloksissakin. Minulle tuotti vaikeuksia hallin radat, sillä ne ovat kitkaisempia kuin Suomessa ja pallot lukevat rataa aikaisemmin. Tiedostin tämän etukäteen, mutta se oli kuitenkin pieni ongelma heittäessä. Jouduin keskittymään keilaamisessani sellaisiin asioihin, mihin ei Suomessa tarvitse.

Ajomatka Spokaneen sisälsi kosolti hienoja maisemia.

Seuraava etappi Spokane

Stocktonista matka jatkui kilpailun jälkeen takaisin San Franciscoon, missä vierähti muutama päivä ennen lentoa Seattleen. Seuraavana kisakalenterissa on 11.- 13. toukokuuta pelattava Spokane Open.

– Otimme Seattlesta Roosa Lundénin ja ranskalaisen Solène Goronin mukaan ja ajoimme yhdessä nelisen tuntia Spokaneen. Roosa heittää kiertueella nyt kaksi seuraavaa kisaa. Oli mukava päästä puhumaan vähän suomeakin, mutta Birgit tosin kehitti säännön, että aina, kun puhumme suomea, niin olemme hänelle dollarin velkaa, Konsteri nauraa.

– Spokanen osalta ei ole vielä suurempia odotuksia ja tavallaan se on hyväkin, koska ilman suuria odotuksia on helpompi keilata. Sitä toivon, että minulla olisi siellä ehjät kengät. Se on täällä jo hyvin muillakin tiedossa, että minä olen se ”kenkätyttö”. On ollut kova duuni löytää uudet kengät tilalle. Eiköhän tämä saada kuitenkin selvitettyä.

Peppi Konsteri kilpailee seuraavan kerran GoBowling! Spokane Openissa 11.- 13. toukokuuta. Suomalaisista on hänen lisäkseen mukana myös Roosa Lundén.

 

Teksti: Markus Viljanen